Det bryter ut applaus fra salen når forfatter og humorist Ole Asbjørn Ness sier at Israel ved å bli forferdelig rikt på bare 70 år, ble et eksempel for Midtøsten på at islam ikke funker.
– Da Israel etablerte seg i Palestina, tror jeg de var så fokusert på den europeiske antisemittismen at de ikke forsto i hvilken grad de utfordret og truet den islamske selvforståelsen.
Jødene ble raskt et eksempel på at det finnes smartere ideologier. Det rammet deres muslimske naboer midt i selvbildet.
Fem historier
Ness tok for seg fem historier under Med Israel for freds arrangement på Arendalsuka, der temaet var «Hva er sionisme?» I tillegg til Ness holdt også Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk foredrag.
– De fem historiene er den israelske historien, den palestinske, den norske, den islamske og antisemittismens historie. Jeg skal forsøke å nøste dette sammen og se om jeg, som historieforteller, har en eller annen nøkkel til dette enorme kaoset, åpner Ness foredraget med.
Han forteller at han helst ville holde seg unna hele Israel-Palestina-konflikten på grunn av det høye støynivået.
– Som norsk nordmann i Norge er det grenser hvor mange internasjonale konflikter man kan mene noe om, men etter 7. oktober var det en veldig konkret hendelse som gjorde at jeg tenkte at nå kan jeg egentlig ikke holde kjeft lenger. Den hendelsen var at det viste seg å være vanskelig å få aksept for at jeg skulle ha den israelske ambassadøren som gjest i podcasten min.
Ble rystet
– Så etter den største nedslaktningen av jødiske sivile siden 2. verdenskrig sliter jeg altså med å kunne intervjue en israelsk ambassadør. Utenriksministeren nektet å kalle Hamas en terrororganisasjon. Kongen fikk ikke lov til å sende kondolanser. Alt dette var dypt rystende. Hvordan har vi kommet dit?
Ness begynner med den norske fortellingen, der han trekker en tråd mellom Ap’s daværende generalsekretær Haakon Lie, en varm forkjemper for Israel, til dagens AUF-leder Astrid Hoem, som fra en scene i Arendal bare kort tid før Ness går på scenen selv, snakket om det pågående folkemordet i Gaza, uten forbehold.
Vestlig eksportartikkel
– Holocaust var tysk, Holocaust var europeisk, Holocaust var delvis norsk. Er det en vestlig eksportartikkel som virkelig har lykkes i den islamske verden, er det vår antisemittisme. «Mein Kampf» er oversatt og til salgs i hele den muslimske verden, «Sions Vises Protokoller» det samme.
– Vi må ta noe av skylden for den islamske antisemittismen, og vi må huske at det var Europa som gjennomførte Holocaust.
Ness forteller at hans fascinasjon for jødedommen henger sammen med at den – ved siden av den kinesiske – er den lengste sammenhengende kulturtradisjonen, skriftkulturtradisjonen og historiefortelllingstradisjonen i verden.
– De andre mektige folkegruppene, som romerne, er forsvunnet, men jødene er her fortsatt.
Det gikk opp for Europas jøder at uansett hvor mye de integrerte seg, ville de alltid forbli «de andre». Etter Dreyfus-affæren i Frankrike i 1894 gikk det opp for dem at de ikke var trygge i Europa.
– Man kan høre klokken tikke når man leser om det, vel vitende om hva som skulle komme 30–40 år senere, sier Ness.
Rytmen fra trommen
Han mener antisemittistiske strømninger stikker dypt i den norske kulturen.
– Antisemittismen er en slags tromme man alltid hører i bakgrunnen av vår kultur.
Og nå slår rytmen fra trommen sterkere igjen.
Ikke et kolonialistisk prosjekt
I fire av de fem fortellingene Ness refererer til, er det en sentral del som ifølge Ness er feil. Det er troen på at Israel er et kolonialistisk prosjekt.
– Ikke kom til meg og si at Israel er et kolonialistisk prosjekt, for det er feil. Israel er ikke en koloni som er styrt av et moderland. Israel er urfolkene over alle urfolk. Hamas, palestinerne, antisemittene og Espen Barth Eide tar helt feil. De kjenner ikke sin fiende. De tror at hvis vi bare øker temperaturen, vil israelerne på et eller annet tidspunkt – slik franskmennene forlot Algerie – hoppe om bord i båtene og reise hjem til Polen, USA, Egypt, Irak, Jemen, Etiopia. Norge.
– Det kommer ikke til å skje. Det vil aldri skje.
Se hele Ole Asbjørn Ness’ foredrag nedenfor.