Mann i 50-årene banket opp av en gjeng med ungdommer. En kvinne tilfeldig knivstukket på Sinsen i Oslo, og en mann onanerte i en lekebutikk i Moss.  

I denne serien samler Document viktige nyheter innen kriminalitet, og først og fremst alvorlige hendelser fra uken som er gått, slik at alle får se med egne øyne omfanget av kriminaliteten i Norge.

Viktige saker:

  • Fredag kveld etterlyste politiet den 21 år gamle Jegir Delshad Yasin i forbindelse med et drapsforsøk på åpen gate i Trondheim. Document var den eneste avisen som ikke sensurerte navn og bilde av mannen. I løpet av natt til lørdag ble han pågrepet.
  • Saken som har fått mest oppmerksomhet er siktelsen av Marius Borg Høiby, som har innrømmet voldsbruk og kokainavhengighet.. Senere har eksene Julianne Snekkestad og Nora Haukland fortalt om lignende opplevelser. Politiet følger opp saken videre.
  • Tre menn varetektsfengslet etter alvorlig knivstikking i Skien. En 18-åring, en 19-åring og en 28-åring. En 15-åring ble også pågrepet, men ble løslatt samme kveld. Offeret var en mann i 20-årene som ble sendt til sykehus. De tre er også siktet for et knivran i Porsgrunn.

Mandag 12. august

(1) Vold og lovbrudd øker blant unge. I Ungdata-undersøkelsen øker andelen ungdom som opplyser at de har nasket i butikken eller sneket seg unna å betale. Langt flere oppgir også å ha blitt angrepet med gjenstander eller våpen.

(2) Høyre foreslår å bruke fotlenke på barn under 15 år. Partileder Erna Solberg mener det ikke bør være en nedre aldersgrense i seg selv. Kriminolog er kritisk til forslaget.

(3) To litauere dømt til fengsel i hvitvaskingssak. Den ene mannen får to år og ti måneder, og den andre ble dømt til 11 måneder fengsel. Begge fikk inndratt betydelige pengesummer.

(4) 16-åring tiltalt for voldtekt av jente på sju år. En 16 år gammel mann er tiltalt for å ha voldtatt en 7 år gammel jente, samt forsøkt å få jentas 8 år gamle bror til å ha seksuell omgang med henne, samt å ha vist henne porno.

(5) 24-åring og en 21-åring i varetekt etter drapsforsøk på en 20-åring. Begge er siktet for drapsforsøk etter de stakk ned en mann med kniv. De er begge varetektsfengslet. De er kjenninger av politiet. Mannen som ble knivstukket var i kritisk skadd, men overlevde.

Tirsdag 13. august

(6) Politiet i Norge ønsker å patruljere og samarbeide mer direkte med svensk politi. – Svenske og norske kriminelle samarbeider over grensen, og aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord er mer blitt mer synlig, skriver Politidirektoratet i et brev til Justis- og beredskapsdepartementet, skriver NRK.

(7) Mannen siktet for drapsforsøk etter knivstikking av en taxisjåfør på Ulven i Oslo. En taxisjåfør ble alvorlig skadet etter en passasjer, en mann i 50-årene gikk til angrep på han med kniv natt til tirsdag. Det skal ha skjedd i forbindelse med betaling av taxituren. Den siktede er tidligere domfelt for vold, og er ilagt relativt nylige straffereaksjoner for brudd på våpenloven og bæring av kniv på offentlig sted.

(8) Bevæpnet politi rykket ut etter knivstikking i Skien. Fire personer ble pågrepet. Det har vært to alvorlige knivstikkinger i Skien på en ukes tid. Politiet undersøker eventuell kobling.

(9) Mann i 40-årene fra Kristiansand dømt til 13 års forvaring, for voldtekt av tre tidligere partner samt grov mishandling av sine to mindreårige barn. 

(10) Kvinne knivstukket i Oslo natt til tirsdag. En kvinne ble knivstukket på Sinsen i Oslo natt til tirsdag. Hun kontaktet politiet selv. Saken fremstår tilfeldig, opplyser politiet.

(11) Mann truet folk med våpen på Youngstorget i Oslo. Politiet pågrep han, og avfyrte varselskudd under pågripelsen. Ifølge vitner hadde han forsøkt å true seg inn på byggetomten til Regjeringskvartalet.

– Han truet med å drepe meg hvis jeg ikke åpnet porten inn til byggeplassen. Da måtte jeg si at jeg ikke har nøkkelen til porten, forteller vitnet til Aftenposten.

Våpenet var ikke ekte, men en troverdig replika.

Onsdag 14. august

(12) En mann i 50-årene ble angrepet av en ungdomsgjeng på Bryne. Hendelsen skjedde 8. august, men politiet ble ikke varslet før tirsdag 13. august. Mannen ble angrepet og slått og sparket av en gruppe på tre-fire-fem ungdommer. Offeret sier gjerningsmennene var rundt 18-20 år, men politiet utelukker ikke at de kan ha vært i en annen alder. Politiet er interessert i tips.

(13) Politiet mener mordbrann i Aurskog var bestillingsverk fra kriminelt nettverk. En 19 år gammel mann og en mann i 30-årene er siktet for mordbrannforsøket i Aurskog den 25. juni. 19-åringen er svensk, og mannen i 30-årene er norsk. Det er foreløpig ingen klar forbindelse mellom utøverne. Politiet mener svensken har fått oppdraget med å utføre bestillingen.

Torsdag 15. august

(14) Ung mann pågrepet etter eksplosjon på Kampen i Oslo. En ung mann i slutten av tenårene er pågrepet og siktet etter eksplosjon på Kampen i Oslo onsdag. Han er siktet for ulovlig befatning med eksplosiver. Ingen ble skadd i eksplosjonen.

(15) Serieovergriper fra Stjørdal i Trøndelag er siktet for voldtekt mot åtte barn under 14 år. Mot ett av barna er det snakk om grov voldtekt med en strafferamme som alene er på 21 års fengsel, melder Trønder-Avisa. Det er totalt 21 fornærmede i saken. Mannen har sittet i varetekt i ett og et halvt år. Saken er forhåndsberammet i Trøndelag tingrett i perioden 18. november til 13. desember.

(16) En mann er funnet død i en bolig i Fredrikstad, etter vold mot en kvinne. Utenfor Fredrikstad rykket politiet ut etter en kvinne skal ha blitt utsatt for vold i en bolig. Kvinnen kom seg ut av boligen og i sikkerhet hos naboer. Mannen var bevæpnet, og ble funnet død i boligen.

Fredag 16. august

(17) Kvinne forsøkt overfallsvoldtatt med kniv i Moss. En mann av utenlandsk opprinnelse skar gjennom klærne hennes. En kvinne i 20-årene torsdag kveld angrepet av en mann av utenlandsk opprinnelse i alderen 16-25 år. Kvinnen ble forsøkt voldtatt, men ble avbrutt av lyden av andre turfolk i området, og kvinnen greide å løpe unna.

(18) En mann onanerte i en lekebutikk i Moss. Politiet har bedt om tips fra vitner. Vekterne klarte ikke å stoppe ham.

(19) To menn pågrepet for å ha skjult rømling etter drapsforsøk i Trondheim.

Lørdag 17. august

(20) Person truet forbipasserende ved Charlottenlund i Trondheim. Bevæpnet politi pågrep en mann. Under ransakelse av leiligheten til den mistenkte ble det funnet flere replikavåpen, en startpistol og noen kniver.

(21) To menn tiltalt etter å ha lurt til seg store verdier fra eldre kvinner. En kvinne i 70-årene, og to kvinner i 80-årene er totalt lurt for 650.000 kroner.

(21) To menn pågrepet og siktet for drapsforsøk i Skien. En mann i begynnelsen av 20-årene er skadet etter han ble knivstukket i Skien lørdag kveld. To menn i 20-årene er pågrepet. Politiet sier de skal pågripe ytterligere en person. Knivstikkingen skjedde rundt kl. 21.00 i Skien, ved busstasjonen på Landmannstorget. Det er ikke snakk om noe tilfeldig offer.

(22) Gaza-demonstranter fysisk angrepet i Stavanger. Under en propalestinsk demonstrasjon i Stavanger ble en person sendt til sykehus etter å ha blitt fysisk angrepet. En kvinne skal ha slått en annen kvinne i hodet med en termos.

Søndag 18. august

(23) To personer pågrepet for kroppskrenkelse i Kristiansand sentrum. To personer slo og sparket en annen mann i sentrum.

(24) En mann i 70-årene fra Sør-Helgeland tiltalt for seksuell omgang med sitt barnebarn. Barnet skal ha vært i barneskolealder da overgrepet skjedde.

Dette er tidligere ukers oversikt over kriminaliteten i Norge.

Ukens verste krimhendelser: Truet med skytevåpen; mann jaget med machete; ran med øks

Uken i Krim-Norge: Voksen mann med kniv truer 8-åring på asylmottak

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.