Mens ukrainere er euforiske over fremgangen på russisk territorium, tikker det inn meldinger som innevarsler nye tider. Tyskland har et gigantisk budsjettunderskudd å dekke inn og velger å halvere støtten til Ukraina. Det svir når Tyskland er den nest største donoren.

Tyskland planlegger å halvere den direkte støtten til Ukraina neste år, men baserer seg på at penger fra sperrede russiske midler fortsetter å støtte landet.

Tyskland er den neste største bidragsyteren til Ukraina etter at krigen startet i februar for to år siden, og i år beløper støtten seg til 8 milliarder euro.

Koalisjonsregjeringen til statsminister Olaf Scholz har slitt med å bli enige om et statsbudsjett der det lå an til et underskudd på 30 milliarder euro.

Men i forrige uke ble Scholz og finansminister Christian Lindner enige om reduksjoner, som inkluderer mindre støtte til Ukraina, ifølge Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung.

For å kompensere for lavere støtte regner regjeringen med at det skapes en mekanisme i EU som åpner for å bruke utbyttet fra de frosne russiske midlene til å fortsette støtten til Ukraina.

Russland har trolig rundt 300 milliarder euro i banker rundt om i verden som ble sperret da Vesten innførte sanksjoner som følge av invasjonen av Ukraina i 2022. (NTB)

Men å spise av de russiske innskuddene kan vise seg risikabelt. Russland har advart om at det vil få konsekvenser. Foreløpig er det snakk om renter på innskudd, men det kan snu. Noen går inn for at pengene skal tilfalle Ukraina i krigsskadeerstatning.

Først skjer en halvering av støtten neste år, deretter er man nede på en tiendedel. Det er en dramatisk omlegging og vil i praksis si at man lar Ukraina i stikken.

»Man har besluttet, at når kassen så skal fyldes op igen til næste år, halverer man beløbet, og året efter er man nede på en tiendedel i forhold til det, man har i dag,« siger Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa.

Den nye politiske kurs i Tyskland vil ifølge hende få konkrete konsekvenser for Ukraine.

»Det rammer militære områder og vil for eksempel betyde, at det bliver sendt færre droner og mindre ammunition afsed,« siger direktøren.

Derudover sker det på et – ifølge Lykke Friis – rigtig dårligt tidspunkt.

»Det er et rigtig dårligt signal at sende på et tidspunkt, hvor der er mere optimisme i Ukraine på grund af angrebet i Kursk,« siger hun og tilføjer:

»Det kommer på et tidspunkt, hvor stemningen er løftet.«

https://www.berlingske.dk/internationalt/tyskland-smaekker-kassen-i-for-ukraine-det-er-rigtig-daarlig-nyt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.