Torsdag var det tyve år siden Atefeh Rajabi Sahaaleh fikk en løkke rundt halsen og ble heist opp i en kran. Der ble hun langsomt kvalt som straff for den utukt hun var blitt funnet skyldig i.

Hun ble 16 år gammel fengslet i den lille byen Neka ved Det kaspiske hav i det nordlige Iran efter å ha blitt voldtatt av en 51 år gammel mann. For det ble hun dømt til døden for samleie utenfor ekteskap. 

– En særdeles snill jente

Sahaaleh ble ikke født med noen gullskje i munnen. Familien var svært fattig. Foreldrene skilte seg da hun var liten og faren som familiens overhode, overtok omsorgen for barna. Moren døde i en bilulykke da Sahaaleh var fem år gammel. Et halvt år senere druknet hennes bror i en elv. 

Faren var handelsreisende og forlot Sahaaleh og søsteren hos besteforeldrene. Da hun ble litt eldre overtok hun ansvaret for sin 90 år gamle bestefar og 70 år gamle bestemor. Slektninger, naboer og andre som sto henne nær, beskrev henne som en særdeles snill, livlig og intelligent jente.

Drosjesjåfør og revolusjonsvakt 

Politiet arresterte i mai 2004 Sahaaleh i bestefarens hjem. I fengselet innrømmet hun under tortur at hun de siste tre år var blitt voldtatt gjentagne ganger av en den gang 51 år gammel drosjesjåfør og tidligere revolusjonsvakt ved navn Ali Darabi. Han var gift og hadde flere barn.

«Jomfruer bør voldtas før de henrettes så de ikke kommer til paradiset.»

Ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini

Hun fortalte da bestemoren besøkte henne i fengselet, at hun ble torturert og voldtatt så grundig av fengselsvakter at hun efterpå – på grunn av smertene – måtte krype på alle fire. 

Forakt for sharia

Dommeren i saken mot henne het Haji Rezai. Da Sahaaleh innså at hun kom til å tape, tok hun av seg hijaben – noe som under sharia blir ansett som alvorlig forakt for retten – og meddelte dommeren at Ali Darabi var den som burde straffes.

Hun kastet derefter sine sko på dommeren og ropte at hun var uskyldig. 

På grunn av hennes «forakt» for retten insisterte dommeren på selv å plassere løkken rundt halsen da hun skulle henges.

Dømt til døden

Rezai dømte henne til døden bare 105 dager efter arrestasjonen. Idet Sahaaleh skulle henges ga hun sine eiendeler og de få pengene hun hadde, til to vergeløse jenter. Hun vendte seg mot dommeren idet han skulle legge løkken rundt halsen hennes:

– Hvis du tilgir meg skal jeg så lenge jeg lever aldri se en fremmed i øynene. Så henvendte hun seg til folkemengden og ba dem tilgi henne.

Sahaaleh – med tilnavnet «sigøyneren av Neka» for sin vane med å gå ensomme turer – ble offentlig hengt ved midnatt 15. august 2004, 16 år gammel. 

Da nyheten om hengningen av et barn spredte seg over hele verden, skal kroppen hennes mindre enn 48 timer efter henrettelsen, ha blitt fjernet fra gravstedet. Levningene skal fremdeles ikke være gjort rede for.

Kvinnen er automatisk synderen 

Ali Darabi fikk efter henrettelsen av Atefeh Rajabi Sahaaleh, 75 piskeslag over ryggen for seksuell omgang med et barn.

I henhold til Iransk sharia-lovgivning er kvinnen forføreren i ethvert seksuelt møte mellom ugifte personer. Kvinnen er den som i realiteten har mest makt, og uansett hvor ung og uskyldig hun er, er hun overgriperen. Uansett hvor gammel, promiskuøs eller fordervet mannen er, er han et offer for kvinnekjønnets iboende magnetisme.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad!

 

Kjøp Oriana Fallacis bok!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.