Fem ukers ferie ble vedtatt i Norge i 1981, men er ennå ikke innført. I Sverige fikk de den femte ferieuken i 1978 og i Danmark året etter.

– Er det ikke rart med den økonomiske veksten som har vært de siste førti årene, at man ikke har lovfestet 5 uker ferie, spør Kjetil Staalesen til VG.

Staalesen er spesialrådgiver i LO, men uttaler seg som økonomi-spaltist for Dagsavisen. Han er for å øke ferie og etterlyser en debatt i Norge om temaet.

I Norge ble det vedtatt i 1981 at lengden på ferien skulle utvides fra 24 virkedager (4 uker) til 30 virkedager (5 uker), ifølge Store norske leksikon.

Disse dagene skulle innføres gradvis, og den første kom i ferieåret 1982/1983, og fikk kallenavnet «Grodagen», oppkalt etter tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap).

Foreløpig har det blitt med Gro-dagen.

– Hadde vi råd til 5 uker ferie i 1981, så har vi råd til det nå, sier Staalesen.

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) sier at tariffoppgjørene har bidratt til at veldig mange har 5 ukers ferie.

– Vi har ingen prosesser gående for å endre virkedagsbegrepet i ferieloven eller utvide den lovfestede ferien, sier han.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.