Fra og med nå har USA rett til å utplassere atomvåpen i Sverige og til å angripe Russland fra svensk territorium.

Nå trer den såkalte DCA-avtalen i kraft, som gir USA tilgang til 17 militærbaser i det nye NATO-landet Sverige og rett til å plassere amerikanske atomvåpen på svensk jord – uten at den svenske regjeringen trenger å bli informert.

Det svenske forsvaret lover å kjempe «til siste hen»

Den 5. desember 2023 undertegnet Sverige og USA en avtale om forsvarssamarbeid (DCA), som blant annet regulerer de amerikanske styrkenes juridiske status, tilgang til baseområder og forhåndslagring av materiale i Sverige. Den gang krevde ikke regjeringen en formulering som garanterte at amerikanske atomvåpen ikke skulle plasseres i Sverige, en avtale som blant annet Norge har.

Forsvarsminister Pål Jonson sa under torsdagens pressekonferanse at avtalen er «en hjørnestein for forsvaret av Nord-Europa», men kritikken er sterk.

«Dette skaper en direkte trussel mot alle svensker», sier diplomaten Rolf Ekéus til Expressen.

En annen sterk kritiker av avtalen er Douglas Macgregor, en pensjonert oberst i den amerikanske hæren, offentlig tjenestemann, forfatter, konsulent og politisk kommentator. Han har tidligere kalt DCA-avtalen «en svært farlig avtale for Sverige», og sammenlignet den med avtalene som Tyskland og Japan ble tvunget til å undertegne etter å ha tapt andre verdenskrig. Macgregor har understreket at avtalens ordlyd ikke gir Sverige noen mulighet til å kontrollere eller begrense amerikanske atomvåpen i Sverige:

Deres nasjon er nå i hovedsak gissel for hva USA gjør eller ikke gjør mot nesten enhver fiende, ikke bare Russland, men potensielt enhver motstander,» sa Macgregor i en tekst publisert i Blueshift News.

Hvis dere leser [DCA] nøye, står det at vi har fri tilgang til alle de 17 militærbasene. Det er ingenting der som hindrer oss i å bringe inn atomvåpen eller andre avanserte våpensystemer som vi måtte utvikle.

I mellomtida kan Sverige brukes som utskytningsrampe for angrep mot Russland eller andre nasjoner som USA kommer i konflikt med.

Under torsdagens pressekonferanse ble det også annonsert at Sverige ønsker å øke sin støtte til Ukraina ytterligere ved å lokalisere våpenproduksjon innenfor Ukrainas grenser. På denne måten håper man å kunne bidra mer effektivt med våpen og oppnå større kontroll over våpenleveransene enn i dag. Det svenske Försvarets materielverk (FMV) har fått i oppdrag å utrede mulighetene for svensk våpenproduksjon i Ukraina.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.