Mye tyder på at Venezuelas president Nicolas Maduro trakk strikken dyktig langt da han mot alle odds erklærte valgseier uten å legge frem dataene bak valgresultatet. 

– Ingen vet hvem som vant 

Nu har Maduro også fått sin bestevenn mot seg. Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva ber ham offentliggjøre dataene og enten danne en koalisjonsregjering eller skrive ut nyvalg. 

I et intervju sa Lula at det så langt ikke er kjent hvem som vant valget fordi resultatene ikke er offentliggjort. Uavhengig verifisering av valgresultatet er med andre ord ikke mulig.

Lula distanserer seg

Ifølge Lula vet Maduro «at han skylder hele verden en forklaring». Lula samarbeider ifølge ham selv, med Mexico og Colombia for å finne løsninger og foreslår enten at det dannes en koalisjonsregjering bestående av «chavismo» basert tidligere president Hugo Chávez’ sosialistiske ideer – og opposisjonen, eller utskrivning av nyvalg: 

– Maduro har seks måneder igjen av sin periode. Han er fremdeles president, uavhengig av valget. Hvis han har sunn fornuft kan han til og med utlyse nyvalg, opprette en valgkomité som inkluderer opposisjonen og la observatører fra hele verden følge med. 

Brasil: – Alt ved dette valget lukter svindel

Lula som av det brasilianske folk selv mistenkes for massivt valgjuks, sa at hans forhold til Maduro «som tidligere var veldig godt, har forverret seg» som følge av «den politiske situasjonen i Venezuela».

– Valget er allerede avholdt

Venezuelas opposisjonsleder María Corina Machado avviser Lulas forslag om nyvalg:

– Forslaget om å ignorere presidentvalget er en fornærmelse mot folket. Valget er allerede avholdt. 

Biden klargjør USAs standpunkt

Efterat Lula tok til orde for nyvalg ble USAs president Joe Biden spurt om han støttet forslaget.

– Det gjør jeg, svarte Biden uten å hoste opp utfyllende kommentarer. 

– Han forsto ikke

Biden ble senere korrigert av en talsmann for Det hvite hus som forklarte at Biden ikke hadde forstått hva som ble sagt.

– Det er helt klart for flertallet av det venezuelanske folk, for USA og for et økende antall land, at det var Edmundo Gonzalez Urrutia som fikk flest stemmer den 28. juli. USA oppfordrer nok en gang myndighetene i Venezuela til å respektere folkets vilje og gjeninnføre demokratiske normer.

Maduro oppfordrer ungdom til å forsvare Venezuela mot fascismen

Kjøp Totalitarismens psykologi! Kjøp eboken her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.