Det har nå gått ett år siden trusselnivået mot Sverige ble hevet, og ifølge justisminister Gunnar Strömmer er trusselnivået fortsatt der, men det har endret seg noe. Det sa han på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

«Sverige er ikke lenger like mye i fokus som det var i fjor», sa ministeren, med henvisning til den intense propagandaen mot Sverige i forbindelse med koranbrenningene, som gjorde Sverige til et større mål for islamistisk terror.

Sveriges regjering hever trusselnivået, skaper uro blant islamister

Fredrik Hallström, operativ sjef i Säpo, sier at trusselnivået er uforandret på fire på den femdelte skalaen.

«Det er ikke aktuelt å verken senke eller heve trusselnivået», uttaler han.

Sjefen for den svenske sikkerhetstjenesten legger til at det fortsatt finnes trusler også fra andre land, med Russland som et særlig fokusområde.

Samtidig fortsetter den alvorlige volden å prege Sverige. Johan Olsson, sjef for den nasjonale operative avdelingen i Polismyndigheten, beskriver landet som inne i en «intens periode» med skyting og eksplosjoner. Han understreker at politiet har klart å forhindre flere hundre voldshandlinger de siste to årene.

«I 2023 og 2024 anslår vi at vi har forhindret 200 voldshandlinger», sier han.

Sveriges justis­minister inn­rømmer: «Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet»

Halvparten av svenske skolebarn blir mobbet

Den siste tida har også svenske statsborgere blitt rekruttert til å utføre voldshandlinger i Danmark, noe som har fått den danske regjeringen til å kreve handling fra Sverige. Til tross for dette forsikrer justisminister Strömmer at forholdet mellom Sverige og Danmark fortsatt er sterkt.

«Sverige og Danmark har et tett samarbeid. Vi ser at danske kriminelle nettverk rekrutterer i Sverige, noe som tydelig viser at vi har en felles interesse og et felles ansvar for å snu denne utviklingen», sier han.

Strömmer understreker også at den svenske regjeringen jobber med å legge om politikken for å snu den negative trenden.

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.