Professor i ernæring, Birger Svihus, er kritisk til hvordan rådet om maks 350 gram rødt kjøtt per uke blir stående i de nye kostrådene som ble lagt frem torsdag.

Svihus mener det hverken er helsefaglige eller miljømessige grunner til å redusere forbruket av rødt kjøtt.

Birger Svihus forsker og underviser innen ernæring hos både mennesker og husdyr. I tillegg til en stor mengde vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler, har han også gitt ut tre bøker innen ernæring og kosthold. Svihus er spesielt opptatt av karbohydratenes rolle i ernæringen til mennesker og dyr. Foto: NMBU

– Overhodet ikke, snarere tvert imot. Den viktigste grunnen til det negative fokuset til drøvtyggerne har vært bærekraft, men det var signaler om at det ikke skulle legges noe vekt på. Når det gjelder det helsemessig rundt rødt kjøtt, så er min forståelse at de assosiasjonene med tykktarmskreft, hjerte- og karsykdommer er altfor usikre til at det bør ha noen effekt på denne typen kostholdsråd. Ved å legge vekt på det, så glemmer man at det røde kjøttet er av de mest næringsrike kjøttslagene, med tanke på jern, sink, vitamin B12, sier Svihus til Nationen.

NMBU-forskeren mener kostrådene ikke klarer å skille mellom det vi vet og det som er usikkert.

Svihus reagerer også på at svinekjøtt er satt i samme kategori som storfe og småfe (drøvtyggere), men sier at det har liten betydning, da veldig få følger disse rådene uansett.

– Når man mener at kostholdsrådene inneholder såpass store logiske feilslutninger, kan man trøste seg med at de i liten grad blir fulgt, sier Svihus.

Dersom kostholdsrådene skulle bli fulgt, ville matberedskapen bli svekket, mener Svihus.

– Det blir bare et problem kun om befolkningen lytter til disse rådene. Det er svært beklagelig at det har blitt sånn, at man er avhengig av at folk ikke følger rådene for å få en maksimal ressursutnyttelse i norsk matproduksjon, avslutter professoren.

De nye kostrådene som skal gjelde for Norge framover er mindre kjøtt, og mer plantekost. Særlig bør forbruket av rødt kjøtt reduseres, og direktoratet setter en øvre grense på 350 gram rødt kjøtt per uke.

Frukt, bær og grønt bør være en større del av folks kosthold. «5 om dagen» blir nå et minimum, ifølge de nye rådene. Helst bør vi opp i åtte porsjoner av frukt og grønt per dag, ifølge Helsedirektoratet.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.