Den norske diplomatiske representasjonen på Vestbredden stenger etter at åtte norske diplomater mistet akkrediteringen. Uten den kan de ikke arbeide. Espen Barth Eide lover likevel at arbeidet skal videreføres. Eide fortsetter å kalle Netanyahus regjering ekstrem. Så lenge den blir sittende, er det vanskelig å se for seg at Barth Eide skal kunne komme på talefot med Jerusalem.

– Vi anser Netanyahu-regjeringens beslutning som ekstrem og urimelig. Denne beslutningen søker å ramme palestinerne og den palestinske selvstyremyndigheten og alle som forsvarer folkeretten, tostatsløsningen og palestinernes legitime rett til selvbestemmelse, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Norges støtte til den palestinske myndigheten og det palestinske folket skal videreføres med full styrke. Arbeidet med å oppnå en bærekraftig tostatsløsning fortsetter, understreker han.

– Vi skal gjøre vårt ytterste for at dette ikke går ut over vårt arbeid for Palestina og for en palestinsk stat, sier Eide.

Norge jobber nå for å finne ut hvordan arbeidet best skal organiseres fremover. (NTB)

Barth Eide karaktersetter seg selv og mener behandlingen regjeringen får av Israel, er ufortjent. Men hvis en part signaliserer at de er dypt misfornøyd med den andres oppførsel, ville det kanskje være en idé i det minste å ta det til seg. Det gjør ikke Barth Eide. Han tror at det internasjonale samfunn, dvs. FN og tilhørende institusjoner, skal tvinge Israel i kne.

Under åpningen av Arendalsuka avslørte Barth Eide at det trolig var brevet UD sendte den internasjonale straffedomstolen ICC som fikk begeret til å renne over for israelerne.

– Det er første gang jeg sier dette. Det er min vurdering at det ikke er anerkjennelsen av Palestina, men dette brevet sendt til domstolen som førte til den sterke reaksjonen fra Israel, sier Barth Eide (Ap), ifølge NRK.

Det var altså ikke anerkjennelsen av Palestina, men det at Norge sa det var ok hvis Netanyahu og Gallant ble erklært fredløse, som foranlediget israelernes beslutning om å inndra åtte norske diplomaters akkreditering.

Likevel insisterer Barth Eide på at Norge er Israels venn.

Lørdag sa det israelske utenriksdepartementets talsmann Oren Marmorstein på X at Norge har vært ekstremt, ensidig og anti-israelsk etter angrepene fra Hamas, Hizbollah, Iran, houthiene og andre aktører.

Han refererte til brevet den norske regjeringen hadde sendt uken før. Det handler om at Norge som part i Oslo-avtalen mente at Den internasjonale straffedomstolen har lovlig adgang til å behandle saken der ICCs sjef-aktor Karim Khan i mai ba domstolen om å utstede arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant, som mistenkes for krigsforbrytelser.

Khan ba samtidig også om at det utstedes arrestordre på to av de politiske lederne i Hamas-bevegelsen.

– Den norske regjeringen, som så sent som i forrige uke valgte å støtte den grunnløse saken mot Israel ved Den internasjonale straffedomstolen, anerkjente en palestinsk stat, og selv i dag, ti måneder etter den verste massakren mot jøder siden holocaust, nekter å kalle Hamas en terrororganisasjon, har mistet Israels tillit og den spesielle rollen de spilte siden Oslo-avtalene, skriver Israels utenriksdepartement.

– Den ekstremistiske politikken til den norske regjeringen hindrer dem i å kunne fortsette å være en partner i samtalene med Israel om det palestinske spørsmålet, heter det videre.

Norge skrev i sitt innlegg til ICC at Oslo-avtalene ikke er til hinder for ICCs jurisdiksjon når det gjelder å utstede arrestordre på Netanyahu og Gallant, slik sjef-aktoren ba straffedomstolen om. Det understrekes imidlertid at dette standpunktet ikke nødvendigvis innebærer norsk støtte til saken mot Israel. (NTB)

Barth Eide later som han ikke vet at deler av FN-systemet er dypt anti-israelsk: UNRWA, Straffedomstolen og Spesialrapportøren til de palestinske områdene, Francesca Albanese, blant annet. Noen av dem skjuler ikke lenger sin fiendtlighet.

Tiltakene de tror skal knekke Israel

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.