En føderal domstol har midlertidig opphevet forbudet mot det høyreorienterte magasinet Compact. 

Rettsavgjørelsen feiret som en triumf

Sjefredaktør Jürgen Elsässer planlegger å få gang i virksomheten ganske med det samme og håper kontorstolene og datamaskinene myndighetene beslagla, raskt vil komme tilbake på plass.

– Dette betyr at vi får arbeidsro i minst to til tre år, Compact lives! sier han i en video der han sammen med to våpendragere feirer rettsavgjørelsen som en triumf. 

– Høyreekstremt talerør 

Innenriksdepartementet som ledes av sosialisten Nancy Faeser, forbød i forrige måned Compact for å ha «oppfordret til hat», for «aggressiv propaganda for å velte den politiske orden» og for å være et «sentralt talerør på den høyreekstreme scene» – uten at hun klarte å bevise at publikasjonen hadde brutt straffeloven:

– Forbudet viser at regjeringen tar grep mot de intellektuelle pyromaner som ønsker å oppildne til et klima av hat og vold mot flyktninger og migranter og bekjempe demokratiet, forsvarte hun seg. 

Tyskland: Razzia og forbud mot populært høyre­orientert magasin

Et opplagt politisert grep

Kritikere av regjeringen, blant dem det antiglobalistiske opposisjonspartiet Alternative für Deutschland, har anklaget den venstreorienterte regjeringen for «et opplagt politisert grep» for å «kneble uønskede meninger». 

Sjefredaktør Jürgen Elsässer kalte forbudet et slag mot pressefriheten. 

Prinsippet om pressefrihet

Onsdag 14. august sa imidlertid den føderale forvaltningsdomstolen at det ikke er mulig å avgjøre om forbudet oppfyller lovens vilkår. 

Domstolen mente å ha funnet bevis for at publikasjonen «krenker menneskeverdet», men at dette ikke veier tyngre enn prinsippet om pressefrihet. 

Compact vil fortsatt eksistere

Elsässer kalte dommen den «største triumf i (tysk) efterkrigshistorie»:

– David beseirer Goliat, Compact beseirer Faeser, demokratiet beseirer diktaturet, folket beseirer regimet. Dette forteller tydelig at ekstremismen ikke vil seire og at Compact fortsatt vil eksistere. 

Anti-establishment- og innvandringskritisk 

Compact er en anti-establishment- og innvandringskritisk publikasjon grunnlagt i 2010. Den hadde et opplag på 40.000 da forbudet kom, en X-konto med 48.000 følgere og en YouTube-kanal med 341.000 abonnenter. 

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye!

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.