Minouche Shafik gikk onsdag av som rektor ved Columbia University, og avsluttet dermed en omstridt periode på 13 måneder.

Campus i New York City var åsted for en rekke kaotiske og til tider voldelige protester fra studenter, lærere og andre aktivister.

Protestene mot krigen mellom Israel og Hamas begynte i oktober, før Israel hadde gått inn i Gaza, og fortsatte gjennom store deler av vinteren ved Columbia og mange andre skoler. Protestene ble intensivert i april etter at Shafik vitnet for Kongressen, skriver Wall Street Journal.

Universitetet har mange jødiske studenter, som opplevde situasjonen truende. Shafik fikk kritikk da hun kalte inn politi for å bryte opp en teltleir som pro-palestinske demonstranter hadde satt opp ulovlig på campus.

Studenter og andre demonstranter overtok dessuten en av universitetes bygninger.

Vesten går mot en ny mørk tidsalder

Hun har opplevd svak støtte fra fakultetet og administrasjonen, samt oppfordringer fra enkelte alumni og givere om å trekke seg.

Kritikken mot de amerikanske universitetene har også kommet fra politisk hold.

Noen av disse politikerne og tidligere elever hevdet at protestene og den manglende responsen fra skoleledelsen var et bevis på at skolene hadde forvandlet seg til ideologiske ekkokamre der det var legitimt å støtte massedrap hvis det ble gjort av politisk passende grunner.

Shafik er den femte rektor av Ivy League-universitetene som går av etter at de pro-palestinske demonstrasjonene startet rett etter at Hamas utførte sitt terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Demonstrasjonene ble mer voldsomme etter at Israel besvarte angrepet ved å gå inn i Gaza.

Shafik vedgår i en e-post til studentene og de ansatte at de omfattende protestene har medvirket til avgjørelsen, skriver universitetsavisen Columbia Daily Spectator.

– I løpet av sommeren har jeg hatt tid til å reflektere, og jeg har bestemt meg for at det er best for Columbia å takle utfordringene som ligger foran oss nå.

– Jeg kommer med denne kunngjøringen nå, slik at et nytt lederskap kan være på plass før det nye semesteret begynner.

Shafik hadde stillingen i 13 måneder, den korteste perioden for en rektor ved Columbia siden 1801.

Les også:

Harvard-president Claudine Gay trekker seg

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.