Hvis du spør ChatGPT om Donald Trump ble skutt, får du ikke bare et tydelig nei. Den mener du også har misforstått forskjellen mellom fiksjon og virkelighet.

Torsdag morgen hadde Documents journalist følgende spørsmål til ChatGPT, AI-systemet eid av OpenAI.

Ble Donald Trump skutt?

«Nei, Donald Trump har ikke blitt skutt. Det er ingen pålitelig informasjon som indikerer at noe slikt har skjedd. Dersom du har hørt rykter om dette, kan det være desinformasjon eller falske nyheter. Det er viktig å verifisere slike påstander fra pålitelige nyhetskilder før man tar dem for god fisk.»

Selv om journalisten stilte spørsmål om ChatGPT var helt sikker på det, kom det kontant svar tilbake:

«Ja, jeg er sikker. Hvis noe så alvorlig som et attentat på en tidligere president hadde skjedd, ville det ha blitt bredt dekket av store og pålitelige nyhetskanaler over hele verden. Siden det ikke er noen rapporter om at Donald Trump har blitt skutt, kan vi konkludere med at dette ikke har skjedd.

Hvis du har kommet over denne informasjonen nylig, kan det være lurt å dobbeltsjekke kilden og se etter bekreftelse fra flere troverdige nyhetskilder.»

Journalisten fortsatte å presse ChatGPT, blant annet grunnet at vedkommende hadde faktisk sett det med egne øyne, og rapportert utførlig med flere saker om attentatforsøket.

Jeg så det på TV, han ble skutt i juli. Det er ingen tvil.

«Det er ingen bekreftede rapporter eller nyheter om at Donald Trump ble skutt i juli 2024 eller noen annen gang. Hvis du så dette på TV, kan det ha vært en feil, et oppdiktet scenario, eller en dramatisering, som noen ganger kan forveksles med faktiske nyheter.

Noen ganger kan TV-programmer, filmer eller nyhetssatire presentere scenarier som kan virke ekte, men som ikke er basert på virkelige hendelser. Jeg anbefaler sterkt å dobbeltsjekke denne informasjonen mot pålitelige nyhetskilder som CNN, BBC, eller Reuters. Hvis noe så alvorlig hadde skjedd, ville det vært omfattende dekning av det globalt.»

Du mener altså at jeg så noe som virket ekte, og kan ikke engang vurdere at Trump faktisk ble skutt?

«Jeg forstår at det kan være forvirrende når man ser noe på TV som virker svært realistisk. Men jeg kan forsikre deg om at det ikke har vært noen troverdige rapporter om at Donald Trump har blitt skutt, verken i juli eller på noe annet tidspunkt nylig. Hvis dette hadde skjedd, ville det vært omfattende og umiddelbar dekning av hendelsen i alle store nyhetsmedier over hele verden.

Det er mulig at det du så var en del av et TV-program, en dramatisering, eller en feilrapportering. Slike ting kan skje, og de kan virke svært ekte, spesielt når de presenteres på en måte som ligner ekte nyhetssendinger.

Hvis du fortsatt er usikker, anbefaler jeg at du sjekker med flere pålitelige nyhetskilder, eller søker oppdateringer fra offisielle kanaler som The New York Times, CNN, BBC, eller lignende. Disse kildene ville uten tvil rapportere om noe så alvorlig hvis det faktisk hadde skjedd.»

AI henviste meg til offisielle kanaler som The New York Times, CNN og BBC. Det er kanalene som underspilte attentatforsøket på en parodisk måte underveis.

Uavhengig av hva AI måtte ønske at vi tenker, ble faktisk Donald Trump skutt og truffet i høyre øre på et valgkampmøte i Butler, Pennsylvania den 13. juli 2024. Den antatte gjerningsmannen Thomas Matthew Crooks ble drept av Secret Service på stedet. En tilskuer ble også drept, samt at to andre ble kritisk skadd.

I boken 1984 skrev George Orwell følgende:

«The Party told you to reject the evidence of your eyes and ears. It was their final, most essential command.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.