Ifølge den spanske efterretningsanalytikeren Fernando Cocho kan støtten fra EU og USA til Marokkos ekspansjonspolitikk medføre at Spania allerede om få år må gi opp sin suverenitet over enklavene Ceuta og Melilla og dele dem med Marokko.

Samsuverenitet over Melilla og Ceuta

Fernando Cocho advarte for snart to år siden mot en pakt mellom Spania og Marokko om mellom 2030 og 2032 å etablere en form for samsuverenitet over Melilla og Ceuta. 

Han hevder at EU med Frankrike i spissen – samt USA – har kjennskap til planen og har godkjent den.

Et ekspansjonistisk Marokko

Ifølge Cocho er Marokkos strategi gradvis å isolere de to spanske byene økonomisk og logistisk. Marokko posisjonerer seg også militært rundt Kanariøyene.

– Efterat Marokko med vedvarende støtte fra Frankrike og EU har oppnådd en sterk posisjon i Vest-Sahara, er neste strategiske mål innflydelse over Kanariøyenes og Ceuta og Melillas suverenitet. Landets strategi er ekspansjonistisk og ingen gjør noe. Ingen kommer heller til å gjøre noe. Prosessen vil fortsette og vi har all grunn til å være veldig bekymret, noe sentralregjeringen gir blaffen i. 

Spania passiv

Efterretningsanalytikeren minner om at han flere ganger har advart om dette, men stort sett møtt motbør. 

– Det kommer ingen diplomatisk reaksjon fra Spania på Marokkos strategi. Også i EU er de fullt klar over planene. Militære manøvre kan ikke utføres på grensen til EUs medlemsland eller i farvann hvor EU-medlemmer har jurisdiksjon, slik som Kanariøyene, uten at EU er klar over det.

Geografisk integrert del av Marokko

Marokko har lenge hevdet at de to enklavene Ceuta og Melilla er en geografisk integrert del av landets territorium.

2500 migranter stormet den spanske enklaven Melilla

 

Kjøp «Europas underlige død»!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.