Det britiske Forsvarsdepartementet sier at dets offisielle holdning var uendret fra den forrige regjeringens, og bekreftet at Ukraina hadde en «klar rett til selvforsvar mot Russlands ulovlige angrep … som ikke utelukker operasjoner inne i Russland», melder The Times.

Politikken betyr at panservernraketter, artilleri, pansrede kjøretøyer og annet utstyr som Storbritannia har gitt ukrainerne, snart kan bli å se på slagmarken i Russland, etter at det har dukket opp bilder av andre vestlige våpen som er tatt i bruk i angrepet.

De utelukker dog bruken av langtrekkende missiler som Storm Shadow.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj melder om framgang i den russiske Kursk-regionen, og bønnfaller Vesten om å få gjennomføre langdistanseangrep.

I sin kveldstale lagt ut på Telegram-tjenesten uttaler Zelenskyj at regimet i Kyiv oppnår sine strategiske mål med offensiven i den russiske grenseregionen.

Han ber samtidig de internasjonale støttespillerne om å tillate at Ukraina gjennomfører langdistanseangrep mot mål inne i Russland.

– Jo dristigere partnernes beslutninger, jo mindre kan Putin gjøre, sier presidenten. (NTB-Reuters)

Ifølge Zelenskyj beveger ukrainske styrker seg fremover på russisk jord. Amerikanske og ukrainske tjenestemenn sa at Kreml hadde begynt å trekke tilbake noen tropper fra Ukraina i et forsøk på å slå tilbake offensiven.

– I Kursk-regionen beveger vi oss videre. Fra en til to kilometer i forskjellige områder siden begynnelsen av dagen, skriver Zelenskyj på sosiale medier.

Det overraskende angrepet reiser spørsmål om Ukrainas bruk av vestlig donert utstyr. Russiske medier har spredt bilder som ser ut til å vise tyske Marder-panservogner i Kursk-regionen. Også USA-leverte Stryker-panserkjøretøyet og flere andre vestlige våpen er observert på russisk jord.

Risikoen for en væpnet konflikt mellom Russland og Nato blir selvsagt forsterket av dette. Hvis Kina velger russernes side så er det usikkert om Nato er i stand til å forsvare seg.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.