En tysk domstol har utstedt europeisk arrestordre på Vladimir S., en ukrainsk dykkerinstruktør mistenkt for å ha vært involvert i sabotasje på gassrørledningen Nord Stream mellom Russland og Tyskland. Sabotasjen forårsaket enorme skader.

Jobbet for dykkerskole i Kiev

Flere tyske medier skriver at den tyske føderale påtalemyndighet har begjært arrestordren. 

Ifølge påtalemyndigheten var Vladimir S. en del av et mannskap på seks ombord på seilskipet Andromeda som antas å ha blitt brukt i angrepet i Østersjøen. 

Vladimir S. jobbet da angrepene fant sted, for en dykkerskole i Kiev. Han antas nu å befinne seg i Warszawa. Tyskland har sendt en utleveringsbegjæring til Polen, men skal så langt ikke ha fått svar. I mellomtiden ser Vladimir S. ut til å være sporløst forsvunnet. 

Motarbeider efterforskningen 

Polen er en av Ukrainas mest trofaste allierte og har ifølge tyske medier, gjentagne ganger motarbeidet efterforskningen av Nord Stream-angrepene. Om de vil efterkomme utleveringsbegjæringen, gjenstår å se. 

I tillegg til Vladimir S. skal grunnleggeren av dykkerskolen og hans kone være mistenkt, også de ukrainere. De skal befinne seg i Ukraina, men det er ikke utstedt noen arrestordre på dem. Det er uklart hvorfor da begge skal ha vært ombord på Andromeda under angrepet. 

Angrepet 

Angrepet på Nord Stream ble begått 26. september 2022. Det medførte store ødeleggelser av rørledningene på bunnen av Østersjøen som er avgjørende for russisk gassforsyning til Tyskland. 

Kart over eksplosjonene på Nord Stream-rørledningene 26. september 2022. CC-By-SA 4.0

Til å begynne med ble Russland mistenkt for sabotasjen. Ifjor hevdet nederlandske og tyske medier at Ukraina sto bak.

President Biden: 

– Hvis Russland invaderer … da blir det ikke lenger noe Nord Stream 2. Vi vil sette en stopper for det.

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.