I 2010 startet Tyskland sitt «Energiewende» på alvor, og til tross for enorme kostnader, økende kraftmangel, ødeleggende strømpriser og resultater langt unna alle målsettinger, fortsetter «energiomstillingen» til sol og vind for fullt. Dessverre har det blitt mindre populært med vindturbiner, så mens disse skal flyttes ut på havet, har solkraft-selgerne hatt bonanza i Tyskland, og lobbyistene er allerede på plass.

Fra 2022 til 2023 økte antallet solpaneler i Tyskland med 29,8 prosent, ifølge Energinyheter.se, som har fått opplysningene fra tyske Handelsblatt. Dette er en økning på 20,5 prosent i installert effekt på bare ett år, og mens alle jubler for at dette vil redde klimaet på jorden, er eksperter på kraftnett bekymret og varsler om overbelastede strømnett og kommende strømbrudd.

– Fortsetter utvidelsen ukontrollert, øker risikoen for ustabile nettforhold, sier Maik Render, direktør i den regionale energileverandøren N-Ergie.

Det går ikke an å lage strøm uten at noen bruker den, men nettopp dét gjør solpaneler og vindturbiner. Solpanelene har imidlertid en ulempe som ingen andre kraftverk har: Det går ikke an å stanse dem. Både vindturbiner og ekte kraftstasjoner kan reguleres eller stenges ned hvis det er overproduksjon, men det kan ikke solpaneler; de produserer strøm enten noen trenger den eller ikke, og jo flere du bygger, desto større blir problemet.

Overproduksjonen senker ikke bare prisene på strøm, så ingen tjener penger. Den gjør også at strømproduksjonen ikke kan styres effektivt, og eksperter påpeker at dette kan lede til overbelastning på kraftnettet, frekvenskollapser og akutte strømbrudd for å berge infrastrukturen.

«Klimatiltak» blir alltid rammet av ulemper ingen tenkte på

Det er en enorm motebølge rundt solkraft som gjør at både landbruksland og ethvert hustak skal gjøres om til kraftstasjoner, og årsaken er raskt økende strømforbruk som resultat av «elektrifiseringen» av samfunnet: Kjøp av varmepumper har eksplodert i tyske byer, men det fører også til kraftmangel, akkurat som innføringen av batteribiler. Og som alltid med «klimatiltak» kommer ulempene og risikoen fullstendig overraskende på alle. Derfor har man bestemt at alle nye solkraftanlegg skal utstyres med «smarte» måle- og kontrollsystemer – men effekten av dette vil ikke bli merkbar før om noen år, og som alltid blir det bare dyrere og dyrere for folk og næringsliv:

Regelen for alle «klimatiltak» er at når man innfører ett kostbart system, må man etter kort tid innføre flere kostbare systemer for å få det første systemet til å fungere som ønsket, fordi all risikovurdering er fjernet fra klima-ekkokammeret. Og denne følgefeilen fortsetter i all evighet, til stor glede for dem som selger alle disse «løsningene». Nå vurderer tyske myndigheter å pålegge solkrafteierne «økt personlig ansvar» gjennom å «investere» i batterilagring, justerbare transformatorer, økonomiske straffetiltak og smarte målere som kan fjernstyres digitalt og lage strømbrudd i bare ditt hus.

Dyrt, dumt og dårlig, men veldig profitabelt for noen få

Det blir dyrt og kommer heller ikke til å virke, siden batteriene ofte vil være fulladet tidlig om morgenen, når strømbruken er lav og derfor likevel ikke avlaster nettet under solcelleanleggenes produksjons-topper midt på dagen. Derfor vurderer nå myndighetene i Tyskland å suspendere subsidiene for nye installasjoner over en viss størrelse fra januar 2025, når strømprisene er negative. Målet er å motivere folk som har vært dumme nok til å satse på solpaneler på taket, til ikke å mate strøm inn på nettet i perioder med overskudd. Da stiger prisene, men de tjener ingen penger – men dét er jo ikke politikernes problem.

Hele samfunnets problem er ikke bare at «grønt skifte» representerer historiens største kjøpefest og økt ressursbruk, men også at det ikke kommer til å virke – og bare kålhoder diskuterer med matematikk. Det vil aldri bli mulig å drive et moderne samfunn med energi fra vind og sol, og med batterier, hydrogen og ammoniakk som ineffektive energibærere. Nettopp derfor er det ingen som vil diskutere matematikken bak «energiomstillingen». Da ville klimaboble-økonomien implodert over natten.

Merkels «Energiewende» har alltid vært et luftslott som bare fungerer i teorien og aldri har lykkes, ikke engang i småskala-prosjekter. Men du verden så profitabelt det er for leverandørindustrien og deres løsning når noe ikke fungerer: «Sats enda hardere og kjøp enda mer!» Alltid. Uten unntak.

De lever nemlig av dumme politikere med klimapanikk og null realfaglig innsikt.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.