Den svake kronekursen vil gjøre det umulig å sette ned renten nå, mener flere sjeføkonomer.

– Jeg tar konklusjonen først: Det blir ingen endring av renten på torsdag. Den skal hverken opp eller ned, sier sjeføkonom i Sparebanken Sør, Tore Grobæk Vamraak, til E24.

Torsdag er det klart for dette halvårets første rentemøte, og Vamraak er enig med andre økonomer om at renten kommer til å holdes i ro.

– Hvis Norges Bank hadde satt ned renten nå, så hadde kronen blitt enda svakere, sier han.

Vamraak forklarer at svingninger i kronen er negativt for de aller fleste, og at Norges Bank «følger nøye med».

– Norges Bank er veldig redde for prisvekst som følge av importert inflasjon som følge av svak krone. De er redde for at svak krone skal gi høyere priser på importvarer, sier han.

Den europeiske sentralbanken satte ned renten på forrige møte i juni, og i USA er det bredt ventet at det blir rentekutt i september.

Norges Bank har signalisert at det første kuttet her hjemme ikke kommer før i 2025.

– Det er ikke mulig å sette ned renten før andre sentralbanker gjør det. Først da kan Norges Bank sette ned renten her. Jeg tror dette først skjer rundt nyttår. Vi ligger fremdeles over inflasjonsmålet. Den høye renten har begynt å virke, men vi er ikke i mål ennå, avslutter Vamraak.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.