På Arendalsuka er politikereliten samlet. Sammen med Norges mektigste organisasjoner, bedrifter og lobbyister fordeles skattebetalernes svulstige pengesekk. Kriminalitet får være plebeiernes problem.

Det er blitt beskrevet som en «runkering» og en storstilt festuke. Men mest av alt er uken i Arendal for å synkronisere eliten, klekke ut planer og manøvrering. Opp i hierarkiet, ned i hierarkiet – påvirkning og sikre at maskineriet er oljet og vedlikeholdt.

Forut for den celebre uken i Arendal har det vært en formidabel kriminalitetsbølge.

Politimesteren i Oslo slo alarm. De har 212 mindreårige gjengangere som står for det meste av alvorlig kriminalitet blant ungdom. I tillegg er en tredjedel av denne kriminaliteten begått av kriminelle under 15 år.

I Oslo har det vært 77 ran med unge mistenkte så langt i år. Det er 57 prosent økning siden i fjor. Alt dette er politiets egne tall. I mellomtiden melder politifolk om økende frustrasjon over manglende mulighet til å stoppe dem under 15 år. Domstolene finner stadig unnskyldninger for å løslate ungdom, selv om de måtte være livsfarlige for andre mennesker.

Men i elitens klamme enklave i Arendal, er det lite spor av kriminalitet. For selv om det skal arrangeres 2171 arrangementer i løpet av uken, er det få av dem som bryr seg med denne hverdagskriminaliteten. Den registreres heller som en bølge av nyhetsmeldinger, forholdsvis likelydende. «Kriminelle som stikker ned andre, pytt pytt».

For det er liten tvil om at under eliteuken blir prioriteringene hos den norske eliten tydelig:

Det er satt opp 44 arrangementer for å diskutere havvind. Men kun 7 for å diskutere kriminalitet. Og ikke et eneste av dem handler om å stoppe kriminelle og gjøre det trygt for folk å leve fritt.

Av de 7 arrangementene om kriminalitet finner du følgende søketreff i Arendalsukas egen kalender:

  • «Hvordan ta de store «fiskene»? som stjeler fellesgodene!», arrangert av Fair Play Bygg Norge.
  • «Cybersikkerhet: Hvorfor tar ikke myndighetene dette mer på alvor?», arrangert av SMB Norge, og Hugin.io
  • «Fengslende omsorg? En samtale om omsorg for barn som begår alvorlige kriminelle handlinger», arrangert av Universitetet i Sør-Øst Norge (USN).
  • «Siste utvei – Hvordan hindrer vi tilbakefall hos ungdom i fengsel?», arrangert av WayBack, Stiftelsen Livet etter soning og Rescaled.
  • «Blir du mer ensom av å være mann? Møte plass folkehelse på Arendalsuka», arrangement av Frivillighet Norge.

KRIM: Av 2171 arrangementer holdt det med syv som nevner kriminalitet. I tillegg handler

Med andre ord er det ikke ett eneste arrangement om å stoppe reelle kriminelle fra å rane og bruke vold mot uskyldige mennesker som forsøker å leve deres eget liv. Isteden er det den ene sosiologiserte samtalen etter den andre, hvor det viktigste å diskutere er omsorgen for de stakkars barna som knivstikker andre.

Konklusjonen er sikkert at det trengs å overføres enda mer penger til de stakkars familiene deres som opplever traumet at barna deres blir kriminelle.

Men heldigvis er det gode og målrettede arrangementer når det kommer til havvind. For vi må åpne pengesekken, dere. For selv om det er ulønnsomt og fører bare til dyrere strømpris, er det viktigste at vi satser på det grønne skiftet. Ingen skal kunne ta dem for å ikke produsere tett med floskler i det minste.

Blant de 44 arrangementene om havvind kan man finne følgende:

  • «Havvind og havnett; én av Norges beste løsninger for mer kraft. Hva venter vi på?» Arrangert av Ocean Grid – Grønn plattform.
  • «Fra subsidier til lønnsomhet: Løsninger for flytende havvind», arrangert av Niord; Gard; DNV.
  • «Den norske havvind-satsingen – et nytt eksport-eventyr?» Arrangert av Sustainable Energy AS.
  • «Havvindåret 2025 – hva forventer havvindutviklerne og hva svarer politikerne?», arrangert av Offshore Norge og Norwegian Offshore Wind.

HAVVIND: Det er ingen tvil om den store planen om å sope til seg mest mulig penger fra statskassen til å subsidiere ulønnsomme havvindprosjekter.

Dette var bare en smakebit, for det kan også nevnes arrangementer som «Det store havvindmøtet» og «Den store havvindkvelden».

Kriminalitet derimot, får hverken kveld, morgen, formiddager eller ettermiddager. Det er allerede bevilget 35 milliarder kroner til havvind. Det har bare så vidt åpnet døren for den sultne tilkarringsindustrien. De øyner et håp om nok en konstruert industri bestående av overprisede statlige kontrakter og minimalt med risiko for seg selv.

Samtidig blir Norge fattigere, kriminelle får herje i månedsvis uten å bli stoppet og ingen har en gang skamvett til å sette opp ett arrangement hvor de later som de vil bekjempe den.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.