Brasiliansk høyesterett krever at spesifikke populære X-kontoer i landet blir blokkert og sensurert. Eieren av selskapet mener kravet bryter landets egne lover.

I et brev fra Supremo Tribunal Federal, Brasils øverste domstol, signert av Alexandre de Moraes, som er høyesterettsdommer, kommer det nye krav til sensur rettet mot X. Brevet er publisert i sin helhet av X sin avdeling for globale spørsmål.

Hovedkravet i brevet er å stenge bestemte kontoer på X og overlevere informasjon knyttet til kontoen til myndighetene. På listen står flere populære brasilianske kontoer for en pastor, en parlamentariker og kona til en tidligere parlamentariker i landet. Ifølge Moraes driver kontoene med ulovlig virksomhet, som ikke er spesifisert nærmere.

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald har tidligere anklaget Moraes for å drive utstrakt sensurvirksomhet, og andre kritikere har påstått at han driver med konstitusjonelt tyranni, misbruk av makt, politisk undertrykkelse og nepotisme.

Den brasilianske dagsavisen Folha har publisert hemmelige meldinger av Moraes, som ifølge avisen viser at han opptrer både som etterforsker, påtalemakt og dommer.

X-eier Elon Musk synes det er feil at de blir bedt om å sensurere kontoene på denne måten, og at dette kravet er brudd på landets egne lover.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.