Islamistenes propagandamaskineri er opptatt med å hvitvaske de grusomhetene muslimer begår mot hinduer i Bangladesh. 8. august fremstilte Qatars gren av maskineriet, Al Jazeera, angrepene på hinduer som en politisk hevnaksjon, ikke religiøs aggresjon knyttet til «hindufobi». På den annen side oppfatter Al Jazeera indiske mediehus som rapporterer om angrepene på hinduer, som «islamofobe og alarmistiske». 

Pålitelig metode for bagatellisering

Å påberope seg «islamofobi» er en veletablert og pålitelig metode for bagatellisering av forbrytelser begått av muslimer mot ikke-muslimer – og for å bringe vanære og skyldfølelse til folk som ikke synes dette er greit. 

I artikkelen hevdes det at Mirror Now i en videoreportasje insinuerte at 24 hinduer ble brent levende ved å fremstille det som at «minoriteter var i sentrum for angrepene». Den nevnte reportasjen hevdet hverken at alle de drepte var hinduer eller at det bare er hinduer som blir angrepet over hele landet. 

Hele landsbyer angrepet

Mens Al Jazeera hevder at «bare» to personer er blitt drept efterat Sheikh Hasina ble avsatt, forteller medierapporter fra Bangladesh at tallet er langt høyere. Hele hinduistiske landsbyer blir angrepet og et stort antall hinduer har forsøkt å ta seg til India. 

Radikale muslimer overtar i Bangla­desh: 560 drap, stats­minister på rømmen, ny regjering

Historien: Det britiske India

I august 1947 da britene efter tre hundre år forlot India, ble subkontinentet delt i to uavhengige nasjonalstater: India med hinduistisk flertall og Pakistan med muslimsk flertall. 

Umiddelbart begynte en av de største folkevandringene i menneskehetens historie. Millioner av muslimer vandret til Vest- og Øst-Pakistan mens millioner av hinduer og sikher dro i motsatt retning. 

Sekterisk vold uten sidestykke

Over hele kontinentet gikk folkegrupper som i nesten et årtusen hadde levd side om side, til angrep på hverandre i et utbrudd av sekterisk vold nesten uten sidestykke, hinduer og sikher på den ene side og muslimer på den andre. 

I Punjab og Bengal – provinsene som grenser til henholdsvis Vest- og Øst-Pakistan – var blodbadet intenst; massakrer, brannstiftelser, tvangskonverteringer, massebortføringer og brutal seksuell vold. Rundt 75.000 kvinner ble voldtatt, mange av dem vansiret og/eller lemlestet.

Spedbarn stekt på spidd

I boken «Midnight’s Furies» skriver Nisid Hajari om delingen og efterspillet: 

– Morderbander satte fyr på hele landsbyer, hakket ihjel menn, barn og gamle, bortførte unge kvinner og voldtok dem. Britiske soldater som hadde bevidnet nazistenes dødsleirer, hevdet at brutaliteten var verre: Gravide kvinner fikk brystene skåret av og barnet hakket ut av maven; spedbarn ble funnet stekt på spidd.

Definerer identiteten

I 1948 da den store folkevandringen nærmet seg slutten, var mer enn 15 millioner mennesker rykket opp med roten og mellom én og to millioner drept eller omkommet. 

På samme måte som Holocaust er sentral for jødenes identitet, har minnene om ufattelig vold brent seg inn i den regionale bevissthet og er sentral for identitetsfølelsen på det indiske subkontinent. 

Sentral historisk hendelse 

Historikeren Ayesha Jalal har kalt delingen «den sentrale historiske hendelsen i Syd-Asia i det tyvende århundre». 

– Som et definerende øyeblikk som hverken er begynnelse eller slutt, fortsetter delingen å påvirke hvordan folkene og statene i det postkoloniale Syd-Asia ser for seg sin fortid, nutid og fremtid.

Øst-Pakistan blir til Bangladesh

I 1971 kuttet Øst-Pakistan navlestrengen til Vest-Pakistan og ble til Bangladesh. Hinduer og muslimer hadde kjempet side om side i den blodige striden og det rådet en følelse av felles skjebne og en idé om et land med muslimsk flertall, men med plass til alle som betraktet landet som sitt.

Bangladesh’ grunnlov utpeker islam som statsreligion, men opprettholder prinsippet om sekularisme. Den forbyr religiøs diskriminering og sørger for likestilling mellom alle religioner. Familieloven, som håndheves av sekulære domstoler, inneholder egne bestemmelser for ulike religiøse grupper.

Ånden fra 1971 er fordunstet

Idag synes ånden fra 1971 å være glemt. Øst-Pakistans hinduistiske befolkning utgjorde 30 prosent i 1947. Bangladesh’ hinduer er idag redusert til bare ni prosent og er fremdeles på vei ned. Bangladesh har forkastet det sekulære 1971 og vendt tilbake til det islamske 1947. 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok fra Document Forlag!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.