Høyre-leder Erna Solberg foreslår drastiske tiltak for å hindre at unge som ikke har alvorlig sykdom får uføretrygd.

– Hvis du har en utfordring og ikke klarer å komme deg inn i arbeidslivet, så leter du litt etter en diagnose, du leter litt etter noen som sier at du er for syk til å jobbe. Da blir du opptatt av å bevise at du er syk. Fremfor å se hvilke evner du har å bidra med, som gjør at du kan jobbe litt, sier hun til VG.

Mange unge verken jobber, studerer eller går på ytelser. Antallet unge som blir ufør, har økt, og sykefraværet blant unge som er i jobb, øker.

Solberg sier at Høyre ønsker at unge som ikke har handikap, skader eller tunge psykiske diagnoser som gjør at de ikke kan jobbe, ikke skal få være 100 prosent uføre og heller knyttes til arbeidsmarkedet.

Høyre lanserer i dag ni tiltak for å gjøre noe med situasjonen.

Solberg sier at de samtidig vil gjøre det lettere for de som er uføre å jobbe litt, hvis de kan.

– I dag får de ganske stor avkortning av uføretrygden hvis de gjør det. Vi foreslår nå at avkortningen halveres, slik at de ikke straffes for å jobbe litt, sier Høyre-lederen.

Solberg passer samtidig på å kritisere Støre og hans regjering som hun mener ikke evner å løse den samfunnsmessige store utfordringen det er at stadig flere unge faller utenfor arbeidslivet.

– Regjeringen jobber ikke hardt nok med å få flere i jobb. Pilene peker feil vei under Støre-regjeringen. De har ikke klart å snu utviklingen. Jeg mener vi kan, sier Solberg.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.