For noen dager siden ble det klart at det mektige PR-byrået First House får ny sjef i 2025, og nok en gang er det en FrP-politiker som er involvert. Jon Georg Dale er en kjent og profilert politiker fra FrP som har vært tilknyttet First House siden 2021. Selskapets jobb er å påvirke politikere og politiske prosesser på vegne av kommersielle kunder, og Dale kjenner naturligvis alle sammen på begge sider av bordet.

Jon Georg Dale er født i 1984 og har en kort karriere som faglært kjøttskjærer, men er først og fremst yrkespolitiker: Han ble valgt som første vararepresentant til fylkestinget i Møre og Romsdal i 2007 og var fast representant i perioden 2009–2011. Fra 2009 til 2013 var han første vara til Stortinget fra Møre og Romsdal, og 2010–2013 fungerte han som politisk rådgiver for Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Dale ble raskt en sentral figur i Fremskrittspartiets øverste krets. Fra oktober 2013 til oktober 2014 var han statssekretær for Ketil Solvik-Olsen i Samferdselsdepartementet, og deretter gikk han over som statssekretær for finansminister Siv Jensen. Det ga ham også innpass i Solberg-regjeringen, hvor han først var landbruks- og matminister; deretter samferdselsminister i Erna Solbergs regjering. Han var også stortingsrepresentant 2017–2021 for Møre og Romsdal.

Jon Georg Dale gikk ut av regjeringen 24. januar 2020, men ble ikke arbeidsledig lenge: Den 31. oktober 2021 opplyste Dagens Næringsliv at Dale var utnevnt til partner og seniorrådgiver i kommunikasjons- og rådgivningsselskapet First House, og nå tar han altså over som byråets toppsjef.

Tett og nært samarbeid mellom kommersielle interesser og politisk makt

Doucument.no gjorde nylig en uavhengig faktasjekk rundt påstandene fra Christian Tybring-Gjedde om at partiet har altfor nære koblinger til First House, og at innstillingen fra nominasjonskomiteen som satte Tor Mikkel Wara på førsteplass på stortingslisten fra Oslo FrP som «et bestillingsverk og partipolitisk korrupsjon». Partiledelsen som nylig ekskluderte sin profilerte stortingsrepresentant, avviste dette som «oppspinn», mens First House kalte det «konspirasjonsteorier».

Faktasjekken vår viste imidlertid at dette ikke var oppspinn, ei heller konspirasjonsteorier, men vel dokumenterte fakta. Dermed er det ikke rart at det går rykter om at Tybring-Gjedde ble ekskludert for sitt angrep på den lukkede leserkretsens koblinger til First House, og ikke fordi han var illojal mot partiet.

I stedet for å ta et oppgjør med denne tvilsomme sammenblandingen av politisk makt og kommersiell påvirkning, har nemlig ikke FrP-ledelsen gjort noe for å rydde opp i spekulasjonene om at FrP i praksis er et underbruk og styres av First House. De er naturligvis velkommen med tilsvar her i Document.no, både skriftlig og i tv-studio.

forsterkes altså ryktene når Jon Georg Dale blir sjef for First House i det kommende valgåret. Norge kan i verste fall kan ende med en statsminister med klare koblinger til PR- og lobbybransjen, hvor mektige kommersielle krefter er på jakt etter enda mer makt, klimasubsidier og styring over de politiske prosessene.

Ingen kritiske medier og ingen kontrollinstanser

Offentlig/privat samrøre har formelig eksplodert i Norge – og pengestrømmen fra offentlige midler til private AS er så stor at det er utrolig at ikke hovedstrømsmedia reagerer. Årsaken kan være at det økonomiske presset mot aviser har blitt så stort at i effektivitetens navn kan hver journalist til en viss grad publisere det man måtte ønske, med vinklingen som passer deres agenda – eller deres omgangskrets og oppdragsgivere.

Selv statsråder tar del i tilkaringsindustrien som har oppstått på bakgrunn av at vi skal «redde kloden» med offentlige midler til «klimatiltak». Alle involverte blir søkkrike – men det er altså ikke ulovlig, og Norge har ingen kontrollinstanser for hva som måtte foregå blant venner, bak lukkede dører. Kanskje ingenting? Ansettelsen av Jon Georg Dale er uansett svært uklok hvis man ønsker å unngå rykter om snusk og samrøre.

At slike rykter ikke plager hverken Fremskrittspartiet eller First House det minste, demper ikke bekymringen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.