For første gang på 50 år viser svenske migrasjonstall netto utvandring; flere flytter ut av Sverige enn inn. 

Netto utvandring

Sverige har en betydelig nedgang i antall asylsøkere og antall innvilgede oppholdstillatelser. Ifølge migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard er antallet asylsøknader historisk lavt med bare 5600 registrerte søknader hittil iår, en nedgang på 27 prosent sammenlignet med samme periode ifjor. 

Ifølge Migrationsverkets prognose ligger Sverige an til å få det laveste antall asylsøkere siden 1997, og for første gang på over 50 år har Sverige netto utvandring. 

Utvikling mot «bærekraftig innvandring»

Ifølge Migrationsverket vil Sverige iår mest sannsynlig få det laveste antall asylsøkere siden 1997.

– Regjeringens innsats har gitt resultater. Antallet asylsøknader ser ut til å bli historisk lavt, antallet asylrelaterte oppholdstillatelser fortsetter å synke, og Sverige har netto utvandring for første gang på femti år. Denne utviklingen mot en bærekraftig innvandring er nødvendig for å styrke integreringen og redusere utenforskapet, sier migrasjonsminister Maria Malmer Stenergard. 

Etniske svensker?

I 2023 økte utvandringen av personer født i land som Irak, Somalia og Syria. Samme år var nettomigrasjonen for personer født i disse landene negativ. Ifølge foreløbig statistikk fra Statistiska centralbyrån hadde Sverige en negativ nettoinnvandring frem til mai iår.

Hvor mange etniske svensker som rømmer landet, opplyste migrasjonsministeren ikke.

 

Kjøp «Klanen»!

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Kjøp Oriana Fallacis bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.