De høye måleresultatene for strålingsnivået ved kjernekraftverket Dungeness B i England ble forårsaket av overspenning, opplyser britiske myndigheter.

EUs overvåkingssystem viste at måleverdien fra en målestasjon nær det nedlagte atomanlegget natt til 9. august spratt opp til 21.600.000 nSv/h, fra et normalnivå på rundt 90 nSv/h.

Kommunikasjonssjef Daniel Jones ved Office for Nuclear Radiation opplyser at overspenning i strømnettet forårsaket de «merkverdige» forhøyede måleverdiene.

– Denne sensoren er nå ute av drift. De fem andre målestasjonene i området rundt anlegget er fremdeles operative og har fortsatt med å sende stabile avlesingsresultater, med normale og forventede verdier. Vi er trygge på at årsaken for disse uventede måleresultatene er funnet og har ingen bekymringer om stråleverdiene i Dungeness Bs nærområde.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) fulgte også opp hendelsen med sine kollegaer i Storbritannia.

– DSA har nær dialog med det britiske energidepartementet, og tok kontakt for å sjekke ut disse opplysningene. De bekreftet at det høye strålingsnivået skyldes en teknisk feil på måleren. DSAs erfaring er at det ikke er uvanlig at feilmålinger forekommer, skriver DSAs pressevakt på e-post.

Opprinnelig artikkeltekst følger:

Det er målt helsefarlige strålingsnivåer like ved Dungeness B-reaktorene, i strandkanten ved Den engelske kanal.

Mens atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har stått i brann, viser data fra EU-kommisjonens strålevern at det kan være et pågående radioaktivt utslipp ved et atomanlegg i det sørlige England.

Grafen viser hvordan strålingen skjøt til himmels noen timer etter midnatt 9. august. (Graf: EU Joint Research Center, Radioactivity Environmental Monitoring)

Målingene tyder på at det fra klokken 02 og frem mot klokken 05 om morgenen ble avgitt mer stråling i løpet av en time enn hva som er anbefalt maksgrense for et helt år for folk som jobber i nærheten av strålingskilder.

Atomkraftverket Dungeness B har to reaktorer og tømmes nå for radioaktivt avfall. (Foto: EDF Energy)

Normal bakgrunnsstråling i naturen er rundt 100-300 nSv/h (nanosievert per time). Inntil 500 nSv/h regnes som ufarlig, selv over lengre tid.

Målingen fra Lydd, som ligger vel 120 km sørøst for London, stoppet på 18,5 mSv/h (18.500.000 nSv/h) da målestasjonen sluttet å levere data en gang etter kl 08, fredag 9. august.

Radioaktivt avfall fraktes bort

De to atomanleggene i naturreservatet Dungeness i Kent, som ligger like ved Lydd, er begge nedlagt. Dungeness B ble lagt ned for godt i 2021, og er eid av den franske energigiganten EDF. Det ble slått av i 2018, etter at det ble oppdaget store korrosjonsskader under en inspeksjon rekvirert av det britiske Office for Nuclear Radiation.

EDF bestemte at kraftverket skulle stenges for godt i 2021, og reaktoravfallet skulle fraktes bort. Reaktorene skal etter planen kunne rives når strålingen kommer ned på et sikkert nivå om rundt 80 år.

Frakt av avfallet pågår nå fra reaktorene, og er ventet å ta ti år, med kostnader på inntil 138 milliarder kroner.

Strålingen som er målt kan altså stamme fra et uhell under transport avfallet, men ingenting er bekreftet. Office for Nuclear Radiations pressevakt har foreløpig ikke svart på Documents henvendelser.

Stranden ved atomkraftverket er et sentralt landingssted for båtmigranter fra Frankrike. Det er ett av de smaleste områdene av Den engelske kanalen. Nigel Farage har skrevet om temaet på X flere ganger.

Atomanlegget ved Dungeness var 13 år forsinket da det endelig begynte å produsere strøm i 1983, og hadde et utall tekniske problemer under byggingen.

Målestasjonen i Kent i England er den eneste på det interaktive kartet over radioaktivitet som viser stråling på mer enn 2000 nanosievert per time. (Skjermbilde fra EU-kommisjonens nettsted)

I drift med «uakseptable» skader

Fra 2009 og utover ble det oppdaget flere skader og feil som gjorde at reaktorene måtte stanses i inntil 18 måneder for reparasjoner. Det var blant annet en mindre brann i en dampkjele og et uhell ved skifte av brenselsstaver.

Office for Nuclear Radiation kalte tilstanden for en rekke sikkerhetsfunksjoner for «uakseptabel» da anlegget ble inspisert i 2018. Det kom frem at tilstanden hadde vært uholdbar mens anlegget var i drift.

Blant annet måtte 300 meter rørledninger og oppbevaringsbeholdere for karbondioksyd repareres. Etter dette ble aldri de to reaktorene satt i gang igjen.

Avfall sendes til skandale-anlegg

Avfallet fra Dungeness B sendes til Sellafield-anlegget på den britiske nordvestkysten, som norske og irske myndigheter har krevd å få stengt siden 1990-tallet.

Anlegget har vært åsted for en rekke skandaler: ulovlige utslipp, ulykker og illegal fjerning av organer fra avdøde ansatte. I vinter avslørte avisen The Guardian at det er en pågående radioaktiv lekkasje fra et reservoar fullt av radioaktiv suppe, som kan fortsette å lekke frem mot 2050.

Samme avis kunne samtidig fortelle om russiske og kinesiske cyberangrep mot anlegget, uten at noen hadde oversikt over konsekvensene på lang sikt. Ledelsen ved anlegget forsøkte ifølge reportasjen å dekke over det som hadde skjedd.

Målinger Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet utførte på slutten av 1990-tallet viste at radioaktive isotoper fra Sellafield forurenser norsk farvann.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.