Asosiale utlendinger fra et asylsenter har snudd innbyggernes liv på hodet i den en gang så idylliske småbyen Skærbæk i Danmark. Nå føler de seg fanget i egne hjem.

Folk i Skærbæk fortreller om hvordan de nå lever i frykt og ikke lenger tør å gå ut på grunn av trakassering, tyverier, seksuelle krenkelser og andre problemer knyttet til et lokalt asylsenter.

Politiet oppfordrer folk til å sette opp alarmer og kameraer rundt huset og ikke gå ut alene.

– Etter at politiet sa at man ikke skal gå ut alene lenger, våger vi ikke å gå ut i det hele tatt. Det er forferdelig å være innestengt i sitt eget hus. Og når slutter dette? Det får vi ikke noe svar på, sier Signe Offersen til dansk TV2.

Ransalarmer, tyverier og kikkere

Sykepleier og regnskapsfører Nina Andresen forteller at hun har hatt ubedt besøk av en mann i hagen flere ganger, som stirrer på henne gjennom vinduet.

– Vi har opplevd generelt mer kriminell adferd. Især er det de unge og kvinner som blir fulgt etter hjem. Jeg bor en gate fra skolen ønsker ikke å akseptere at jeg ikke kan sende barna mine til skolen alene uten at de blir forfulgt, antastet eller kommer ut for andre problemer, sier Andresen.

I et videointervju med TV-kanalen forteller hun at unge ansatte i butikkene er utrygge, om overfallsalarmer som er blitt utløst flere ganger, om butikktyverier og utlendinger som følger etter unge butikkansatte når de er ferdig for dagen. De roper etter og tar på folk, forfølger barn helt ned i 3-årsalderen, sitter og drikker ved den lokale skolen, og legger seg ned foran biler og later som de blir overkjørt.

Innbyggerne har gått sammen i to ulike grupper i sosiale medier for å få oversikt. Bare etter en oppfordring fra Andresen kom det inn 40 henvendelser om ubehagelige opplevelser.

– Mer blandet sammensetning

Skærbæk ligger i Tønder kommune på den sønderjyllandske vestkysten og har 3227 innbyggere.

Asylsenteret huser for tiden 41 personer, i første rekke flyktninger fra Ukraina. Flyktningene er plassert i et villastrøk midt i sentrum av byen.

Kommunens asylsjef Niels Bøgskov Frederiksen forteller at det i begynnelsen av krigen i Ukraina kom kvinner og barn, mens senteret «med tiden» har fått en «mer blandet sammensetning» av det vi kan anta er blant annet mannlige desertører og tidligere soldater som har overlevd fronten.

Fanget i eget hus

Signe Offersen er en annen innbygger som har opplevd flere ubehagelige episoder, blant annet å bli antastet på apoteket og fulgt etter.

Også hun har fulgt politiets oppfordring til å sette opp overvåkning

– Butikkeiere opplever flere og flere tyverier, sier Tais Paulsen, formann i den lokale handelsstandsforeningen.

– Omfanget er faktisk helt vilt. Bare i går ble det rapportert tre tyverier, sier han.

Hokus pokus «dialog»!

I forrige uke var politiet til stede med en mobil politistasjon for å komme i dialog med innbyggerne, og sier at de skal følge opp henvendelser om gruppen av asosiale individer som terroriserer småbyen.

– Adferden vi ser fra en mindre gruppe beboere på asylsenteret skal stoppes, sier politiinspektøren i en pressemelding.

AsylSyd, som driver senteret, har satt inn vakthold på dagtid, men understreker at det som skjer utenfor senterets eget område er politiets saksfelt.

Borgermester Jørgen Popp Petersen sier Tønder kommune er i «dialog» med både det danske Utlendingsdirektoratet og politiet på Jylland for å «sikre trygghet og ro i området».

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.