Regjeringen har nå satt ned et ekspertutvalg som skal vurdere tiltak overfor unge som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet.

Et av temaene som skal utredes er muligheten for å etablere Nasjonale Trygghetshus, skriver regjeringen i en pressemelding. Det er selvsagt de kriminelle som skal oppleve trygghet.

– Barn som begår alvorlig kriminalitet faller ofte mellom flere stoler, fordi de ikke skal straffes som voksne, men heller ikke kan ivaretas fullt ut av barnevernet. Regjeringen vil tette dette gapet, og setter ned en ekspertgruppe for å finne nye tiltak og rammene for et eventuelt nytt bo- og rehabiliteringstilbud, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

200 under 18 år anses som «svært aktive lovbrytere». Ofrene til disse kan sikkert være mange tusen, men hvem bryr seg om ofrene?

– Denne lille gruppen er til stor skade for seg selv og andre, skaper utrygghet i lokalmiljøet og er i risiko for å bli rekruttert til mer organisert kriminalitet. Ett av tiltakene som skal utredes er Nasjonale Trygghetshus, som et bo- og rehabiliteringstilbud hvor barn som har begått alvorlig kriminalitet kan få klarere rammer og mer helhetlig oppfølging av helse, barnevern, politi og andre rundt barnet. Ekspertgruppen må ta stilling til krevende spørsmål om hvilken balanse vi skal ha mellom barnas beste og samfunnsvernet, hvor disse hensynene møtes, og blant annet rammene for tvang og frihetsberøvelse.

De seriekriminelle sliter jo, med «store og sammensatte utfordringer, rusproblemer, dårlig psykisk helse og vanskelige hjemmeforhold».

– Regjeringen er opptatt av å bekjempe kriminalitet og årsakene til kriminalitet. Det klarer ikke en sektor alene. Nå følger Regjeringen opp Barneverninstitusjonsutvalgets NOU Trygg barndom, sikker fremtid, som påpekte manglende samarbeid om de mest utsatte barna, og at det må vurderes nye tiltak for gruppen, særlig de under 15 år, som begår gjentatt og alvorlig kriminalitet, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Vel: Hvis seriekriminelle, såkalte utsatte barna holdes innestengt, så kan de ikke utføre kriminalitet. Dette er så innlysende at ingen politikere virker å forstå det. Derfor kan folk som hevder de er under 15 år delta i gjengvoldtekter, uten at de risikerer noen form for straff.

Norge må avskaffe kriminell lavalder

Mer «forebygging» er løsningen, som om vi ikke har hørt dette før, i flere tiår faktisk. Det er et uttrykk som minner om ordet integrering, som jeg aldri har forstått. Fritidsklubber, boller og brus? I min ungdom for 40 år siden het det et sted å værra.

– Det er stort behov for en større satsing og struktur for det forebyggende arbeidet rettet mot utsatte barn og unge. Derfor setter regjeringen også ned en ekspertgruppe som skal se helhetlig på det forebyggende arbeidet mot barne- og ungdomskriminalitet, sier Toppe.

Risikoen for at denne ekspertgruppen klarer å redusere ungdomskriminaliteten er mindre enn null. Svakheten inspirerer de som allerede er kriminelle, og nye rekrutter importeres hver eneste uke.

Nå kan de jo bare flytte til Trondheim, og kombinere inntekten og gleden  kriminaliteten gir dem med borgerlønn.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.