Fra et PR-messig synspunkt er det en psykologisk seier for ukrainerne å vise film av russiske grensevakter som overgir seg og må legge seg på asfalten med hendene i været. Men er det noe mer? Og hva er hensikten med inntrengningen?

Zelenskyj sier det er på tide at russerne får føle hva de har påført hans land. Hva menes med det? Er det en straffeekspedisjon av tidsbestemt varighet, eller noe mer?

Langs grena er 76.000 russere evakuert. Her ser vi bilder av brennende hus, som i Ukraina, det kan være en viss psykologisk tilfredsstillelse for ukrainerne å se at de andre også lider og at deres styrker har kraften til å slå tilbake. Men under ligger en tvil: Har Ukraina virkelig ressurser til å sette inn sårt tiltrengte styrker på et nytt frontavsnitt? Først var det snakk om 100 mann, så var det snakk om 1.000 og det skal være godt trente soldater med topp utstyr.

Zelenskyj har vært usedvanlig ordknapp. Fra Det hvite hus er det kommet ut at de ikke var orientert. Det kan være ansvarsfraskrivelse, hvis det stemmer kan det bety at Ukraina har slått inn på en ny kurs med solospill.

De slo ut en gassplattform i Svartehavet og tok ut et førtitall russere.

For Putin er dette først og fremst beklemmende. Han stilles i forlegenhet. Han er ikke påført et strategisk tap, men offentlig ydmyket. Hvordan vil han reagere?

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er betenkt.

– Dette er antakelig en operasjon som har både en militær og en politisk hensikt, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Han er nå sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Militært kan det være et forsøk på å snu utviklingen i Donbas og tvinge russerne til å overføre styrker derfra til Kursk-regionen, sier han til NTB.

Men det har Ukraina ennå ikke lykkes med.

Rar enhet

– Ikke foreløpig så langt jeg har kunnet registrere, men det er litt tidlig å konstatere før man ser om dette vil lette presset på andre frontavsnitt, sier han.

De ukrainske styrkene i Kursk-regionen er heller ikke store i militær sammenheng, konstaterer Diesen.

– Det hevdes å være elementer av fire brigader. I så fall er det en veldig sammensatt og litt rar enhet. Men her er det nok mye usikkerhet som man ikke skal legge altfor mye vekt på, sier han.

Blir krevende

Ved å sende en slik styrke inn i Russland risikerer Ukraina også å bli svekket ved andre frontavsnitt.

– Man kan spørre om hvor rasjonell denne operasjonen er. Rent militært kan ikke ukrainerne regne med å erobre vesentlige deler av Kursk-regionen. Det ligger derfor i sakens natur at den er tidsbegrenset, sier Diesen.

– På ett eller annet tidspunkt så vil de måtte avslutte den, og spørsmålet er da hvordan det kan gjøres uten at det fremstår som et nederlag. Det kan bli krevende, sier han.  (…)

Diesen kan ikke se at områdene de ukrainske styrkene har inntatt i Kursk-regionen, er av større strategisk betydning.

– Man kan spekulere på om ukrainerne har en ambisjon om å holde på dette nokså ubetydelige arealet for å bruke det som et forhandlingskort for å få tilbake et tilsvarende areal som russerne holder. Men det har jeg ingen særlig tro på, sier han.

De ukrainske styrkene er også veldig sårbare for angrep fra lufta dersom de forsøker å holde på dette området, mener Diesen.

– Så jeg tror mest på at dette angrepet primært har en politisk og psykologisk hensikt, sier han.

Pinlig for Putin

– Det er en svært pinlig sak for president Vladimir Putin. Det setter ham i en vanskelig situasjon, og det har selvsagt også en positiv psykologisk effekt på den ukrainske befolkningen at man på denne måten bringer krigen til russerne, sier Diesen.

Zelenskyj sier at ukrainerne ikke oppfører seg slik russerne gjorde da de rykket inn: de myrder ikke, de torturerer ikke og voldtar ikke.

Men bildet av russere som står og ser på en boligblokk som er bombet, er akkurat som på den andre siden av grensen.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.