Elon Musk og Douglas Murray før Israels statsminister Benjamin Netanyahus tale til den amerikanske Kongressen i Washington D.C. 24. juli 2024. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB.

Storbritannias regjering med statsminister Keir Starmer i spissen antydet fredag at sosiale medie­selskaper vil bli pålagt å begrense «lovlig, men skadelig» innhold i kjølvannet etter opptøyene som ble utløst av drapene på tre små jenter i Southport.

Hensikten med et slikt tiltak skal være et «ledd i arbeidet med å forhindre ytterligere uroligheter», skriver The Telegraph.

Det kan bety at selskapene blir pålagt å fjerne eller undertrykke innlegg som sprer falske nyheter om asylsøkere eller andre temaer som selvskading, selv om de ikke oppfyller terskelen for ulovlighet.

Den potensielle innstrammingen mot teknologiselskaper vil trolig være en del av en gjennomgang av nettsikkerhetsloven, som ble vedtatt i fjor.

Forslaget er ensbetydende med at britiske myndigheter opphøyer seg til dommere over hva som er sant.

Den konservative opposisjonen har liten sans for planene.

Kritikerne har sagt at forslagene avslører «den uhyggelige og autoritære siden» av Sir Keirs Labour-parti, og at de valser over prinsippet om ytringsfrihet.

Kemi Badenoch, som er kandidat til ledervervet i Tory-partiet, har tidligere beskrevet det som å «lovfeste for sårede følelser».

Men i posisjon har ikke de konservative vært konsekvente:

Den tidligere Tory-regjeringen sa opprinnelig at de «lovlige, men skadelige» bestemmelsene kunne gjelde for innhold som utgjør en trussel mot folkehelsen, for eksempel feilinformasjon.

Den britiske regjeringen har reagert autoritært på sosiale medieposter som den anklager for å ha skyld i de siste dagens opptøyer, og flere personer er allerede blitt straffeforfulgt og dømt til fengselsstraffer.

Keir Starmer ønsker seg et sovjetisk Storbritannia, mener Elon Musk.

– Wow, dette er mørkt, skriver Musk i en kommentar til signalene fra den britiske regjeringen fredag.

X-eieren er havnet i en heftig krangel med den britiske statsministeren, der han blant annet har sagt at «borgerkrig er uunngåelig» i øyriket.

Krangelen risikerer å komplisere regjeringens innsats for å få sosiale medieselskaper, inkludert X, til å være mer proaktive når det gjelder å fjerne desinformasjon som antas å fyre opp under urolighetene.

The Telegraph er selv ikke helt objektiv i saken, all den tid den engelske avisen har drevet lobbyvirksomhet med sikte på at lovverket skal pålegge sosiale medieselskaper ansvar i samme gate som den britiske regjeringen ønsker seg.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.