Antallet unge mellom 20 og 29 år som hverken er i jobb eller utdanning, økte med nærmere 4000 i fjor.

Totalt står 111.000 personer i denne aldersgruppen utenfor arbeidsmarkedet og utdanningssystemet, noe som tilsvarer 16 prosent.

Dette står i sterk kontrast til hva statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringen hans har sagt at de satser på.

Mange unge i Norge går heller på sosialhjelp enn å jobbe, da det i mange tilfeller er mer økonomisk lønnsomt. Foto: Pexels

Støre sier nemlig at «det er regjeringens største oppgave å få folk inn i arbeid og opplæring».

– Vi har åpenbart ikke lyktes godt nok, så vi er nødt til å våge å gjøre nye ting, sier Støre.

Den norske statsministeren klarer ikke å la være å skryte litt av egen politikk, de dystre tallene til tross.

– Regjeringen har lyktes i arbeidet med å få flere i jobb, og vi har satt inn sterke tiltak, som ungdomsgarantien. Vi må nå gjøre mer av det vi vet lykkes, men også prøve nye virkemidler, sier Støre.

Tall fra Nav viser imidlertid at unge under 30 år som hverken er i jobb eller utdanning, nå har begynt å øke igjen, noe som ikke har skjedd siden 2017.

Kritikken lar ikke vente på seg.

– Disse tallene bør utløse full alarm i regjeringen og en helt annen debatt om Nav-systemet vårt enn den vi har i dag. Altfor mange av dem som har utfordringer, blir møtt med passive ytelser fremfor tilbud og forventning om aktivitet, sier Henrik Asheim (H) til NTB.

Dagfinn Olsen (FrP) mener at den norske modellen har blitt en fattigdomsfelle for mange.

– Det skal alltid lønne seg å jobbe fremfor å leve på offentlige støtteordninger, men i noen tilfeller vil personer som lever av offentlig støtteordninger, gå ned i inntekt hvis de får arbeid, sier han.

Antallet unge som mottar sosialhjelp, har økt kraftig under regjeringen Støre, og i 2023 mottok 152.645 personer økonomisk sosialhjelp i Norge. Av disse var 54.779 personer mellom 20 og 29 år.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.