I år er musikkfesten Øya-festivalen i Oslo hundre prosent kjøttfri for aller første gang.

Matansvarlig Britt Medalen Nilsen ønsker ikke at media skal fokusere negativt på dette.

– Jeg er virkelig lei meg for hvordan dekningen har vært. Det er ikke rart det er krig i verden. Det fremstilles som vi dropper kjøtt for å servere langreist guacamole i stedet. Det stemmer ikke i det hele tatt. Vi jobber knallhardt for å være på lag med norske bønder. Jeg er helt sikker på at norskandelen på denne festivalen er langt høyere enn i et gjennomsnittlig hjem, sier Nilsen til Nationen.

Hun stresser viktigheten av at folk må begynne å spise mindre kjøtt, nå er på et slikt stadie at det ikke lenger kan skjules.

– Her på Øya-festivalen er det kortreist og økologisk som er de viktigste parameterne. Det handler ikke om at vi har noe imot kjøtt. Men at vi må spise mindre kjøtt, er vel omtrent like kontroversielt som å si at jorda er rund, smiler Nilsen.

Hun sier drømmen hadde vært å ha bare norske råvarer, men at en del av tørrvarene må importeres fordi festivalen har krav om at 90 prosent av råvarene skal være økologisk.

– Ofte er dilemmaet om vi skal velge økologisk fra Danmark framfor konvensjonelt fra Norge. Det blir en avveining, men da Tine sluttet å produsere økologisk Norvegia, kjøpte vi heller konvensjonelt norskprodusert ost enn å importere økologisk ost, sier Nilsen.

Kjøtt- og grønnsaksprodusent Ole Johan Granøien fra Melhus i Trøndelag kan fortelle at han under tidligere år har servert burgere av både angus og økologisk skogsgris på Øya-festivalen, men i år er det bare burgere av selvdyrkede åkerbønner som gjelder.

– Selv jeg som er kjøttprodusent, skjønner jeg jo at vi må spise mindre kjøtt og at det kjøttet vi spiser, bør være beitebasert og ikke fôra opp på soya fra Brasil, avslutter bonden.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.