I Oslo blir et homofilt par knivstukket på et utested, fulgt av hatefulle ytringer. På et sykehjem i Helgeland blir en 85-åring trukket for retten for å ha kommet med nedsettende uttalelser om en pleier med hijab. Begge klasses under begrepet «hatkriminalitet».

Islam har totalt endret det norske samfunnet, og myndighetene vil at nordmenn skal tilpasse seg uten å kny. Men knivstikkingen på Tjuvholmen forteller noe om kriminalitet og holdninger. Disse holdningene er ikke nye, de har vært med oss i flere tiår. Men myndighetene har ikke gjort noe forsøk på grensesetting. Hadde de gjort dét, ville de stilt sterkere. I stedet blir en 85-åring som ikke klarer å styre seg, stilt på linje med 17-åringer med kniv som raner og stikker dem man ikke liker.

Gamle mennesker kan mangle noen av de hemninger som voksne fungerende har. De burde møtes med forståelse. Å trekke en 85-åring for retten for å si «du din somalier» er ekstremt. Det kan bare bidra til å svekke respekten for rettssystemet.

I sin ytterste konsekvens: Skal pasienter med Parkinson eller Alzheimer stilles for retten for at de mangler selvkontroll?

En 85 år gammel mann fra Helgeland må senere i august møte i retten tiltalt for hatefulle ytringer mot en ansatt på et sykehjem.

Ifølge tiltalen fra politimesteren i Nordland skal mannen ha kommet med flere grove uttalelser mot en ansatt på sykehjemmet, skriver Helgelendingen.

Hendelsen omtalt i tiltalen skjedde i mai, og mannen skal ha sagt: «du din svarting», «du din somalier», «du skal ikke jobbe her» og «du med den hijaben, du har ingenting å gjøre her».

Helgeland tingrett har satt av en dag til behandlingen av saken, torsdag 29. august. (NTB)

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.