Fra en protest mot Gaza-krigen i Frankfurt den 3. november 2023. Foto: Boris Roessler / DPA via AP / NTB.

En domstol i Berlin har tirsdag ilagt en 22 år gammel kvinne en bot på 600 euro for å ha brukt slagordet «from the river to the sea» under en ulovlig demonstrasjon i Berlin-bydelen Neukölln den 11. oktober 2023, bare fire dager etter Hamas’ terrorangrep mot Israel.

Dommen ble avsagt i Amtsgericht Tiergarten, en førsteinstansdomstol i Berlin-bydelen, opplyser Tagesspiegel.

Domstolen legger til grunn at slagordet benyttet av Ava M. (22) så kort tid etter terrorangrepet, tar til orde for utslettelse av Israel, skriver Berlin-avisen.

Rettspraksisen i Tyskland er imidlertid sprikende, opplyser Times of Israel:

«From the river to the sea, Palestine will be free» har blitt brukt av palestinske nasjonalistbevegelser i flere tiår, inkludert av terrorgruppen Hamas, og pro-palestinske aktivister sier at det er en oppfordring til frigjøring. Israel og jødiske grupper ser på det som en oppfordring til å ødelegge Israel.

Uttrykket ble forbudt av den tyske innenriksministeren Nancy Faeser i november som en del av et forbud mot Hamas-aktiviteter.

Forbudet er imidlertid juridisk kontroversielt, og domstoler i ulike deler av Tyskland har avsagt ulike kjennelser i saker som involverer uttrykket, der mange har funnet det tillatt.

Forsvareren mener dommen strider mot ytringsfriheten:

Advokat Alexander Gorski, som representerte kvinnen i Berlin, sa at det var «en mørk dag for ytringsfriheten».

«Min klient ønsket bare å uttrykke sitt håp om en fremtid med demokratisk sameksistens for alle mennesker i regionen», sier han til AFP, og legger til at hans klient vil anke avgjørelsen.

Flere saker kan stå for tur:

I april innledet politiet i Berlin en etterforskning av en anti-israelsk og pro-palestinsk demonstrasjon i bydelene Kreuzberg og Neukölln, der demonstranter skal ha ropt «Død over jødene» og «Død over Israel», fraser som, hvis de blir bekreftet, kan være straffbare i henhold til Tysklands strenge lover om hatefulle ytringer fra tiden etter andre verdenskrig.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.