29 menn ble hengt i to fengsler utenfor Irans hovedstad Teheran onsdag, opplyser menneskerettsgruppen Iran Human Rights (IHR). Regimet strammer grepet og gjør dermed den nye presidentes rykte som pragmatisk til skamme.

Det heter at de var dømt for drap, voldtekt og narkotikaforbrytelser, men man vet aldri. To av dem var afghanske borgere.

Norges-baserte IHR sier 26 av mennene ble hengt i fengselet Ghezelhesar i byen Karaj utenfor hovedstaden Teheran. Tre ble hengt i et fengsel i sentrum av Karaj.

Også andre rettighetsgrupper bekrefter at minst 24 mennesker er henrettet i Karaj.

De siste henrettelsene kom dagen etter at en mann ble hengt for å ha drept et medlem av Revolusjonsgarden under protestene i landet i 2022. Aktivister sier Gholamreza Rasaei tilsto under tortur.

Rasaei, som var midt i 30-årene, var den tiende mannen som ble henrettet i forbindelse med demonstrasjonene som brøt ut i september det året, etter at kurdisk-iranske Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt. 22 år gamle Amini ble pågrepet for et påstått brudd på landets strenge klesregler for kvinner.

Menneskerettsgrupper har gjentatte ganger anklaget Iran for å bruke dødsstraff for å spre frykt i samfunnet i kjølvannet av protestene for to år siden. Iran omtales som det landet som henretter nest flest personer i verden, bare overgått av Kina.

– Uten en umiddelbar reaksjon fra verdenssamfunnet, kan hundrevis av mennesker bli ofre for Den islamske republikkens drapsmaskin i de kommende månedene, sier IHR-direktør Mahmood Amiry-Moghaddam. Ifølge IHR er minst 87 mennesker henrettet i Iran siden valget i forrige måned.

Gruppen understreker at så store massehenrettelser har vært uhørt i Iran de siste årene. Sist gang det skjedde noe tilsvarende var i 2009. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.