Den Instagram-vennlige solnedgangsøya Santorini i Hellas er i ferd med å nå metningspunktet for hvor mange turister den lille befolkningen klarer å ta imot.

I de trange gatene i landsbyen Oia har innbyggerne satt opp et talende skilt:

«Respekt. Det er din ferie, men vårt hjem».

Med under 20.000 fastboende mottar øya med sitt spektakulære vulkankrater mer enn 3,4 millioner turister i fjor. Det utgjør hver 10. turist som besøkte Hellas i 2023.

– Vi må sette grenser skal vi unngå å drukne i overturisme. Her må det ikke tilbys en eneste ny seng, enten det er på store hoteller eller Airbnb-utleie, sier Santorini-ordfører Nikos Zorzos til nyhetsbyrået AFP.

Foreslår tak

Ordføreren har foreslått å sette et tak på 8000 daglige cruiseturister til øya. Nå er det rundt 17.000 som hver dag setter seg i småbåter for å gå i land på Santorini.

– Det er i landets interesse å sette en grense, konstaterer Zorzos.

Han sier det massive besøket legger press på en fra før av utdatert infrastruktur. Lokalbefolkningen blir også priset ut av boligmarkedet.

Ordførerens argumenter er de samme som brukes av motstanderne av mer turisme i atskillig større byer som spanske Barcelona og italienske Venezia.

Vurderer begrensninger

Santorini har i en årrekke vært et nøkkelpunkt i den greske cruiseopplevelsen. På kanten av et utrast vulkankrater ligger bebyggelsen i oldtidsbyen Thera med fritt utsyn til Egeerhavet.

Høydepunktet for øyas besøkende er å oppleve solnedgangen blant de pittoreske hvitkalkede husene og små kirker med blått tak som pryder millioner – om ikke milliarder – av postkort og bilder verden over.

Men grekerne begynner å bli mett på overfloden av turister. I juni luftet Hellas’ statsminister Kyriakos Mitsotakis tanken om å sette et tak for cruisetrafikken som anløper de mest populære greske øyene.

– Jeg tror vi gjør det neste år, sa statsministeren og pekte på at Santorini og Mykonos åpenbart lider av for mange besøk.

– Underverk som risikerer å bli et monster

– Mange bruker mye penger for å besøke Santorini, og de ønsker ikke at øya skal være smekkfull, sa Mitsotakis til nyhetsbyrået Bloomberg.

Selv næringsdrivende som tjener gode penger på turismen, er bekymret for utviklingen.

– Levestandarden vår har gått ned. Det er så enkelt, sier Georgios Damigos til nyhetsbyrået Reuters.

Han driver et hotell på Santorini som foreldrene bygde på 1980-tallet.

– Santorini er et av naturens underverk som risikerer å bli et monster, advarer han.

Mot ny rekord i år

Besøksøkningen på Santorini gjenspeiler en nasjonal økning i turismen til Hellas. Fram til mai i år økte de nasjonale turistinntektene med 16 prosent. Prognosene forteller at fjorårets rekord på 33 millioner besøkende vil bli slått i år.

Tanken om begrensning av besøket vekker imidlertid ikke bare lokal jubel. Antonis Pagonis leder sammenslutningen for hotellene på øya. Han mener bedre flyt på besøkende er en bedre vei å gå.

– Vi kan ikke fortsette å ha 20.000-25.000 besøkende den ene dagen, for så å ha ingen neste dag, sier Antonis Pagonis, som argumenterer at trengselen ikke er lik over hele øya.

Han peker på at de vulkanske strendene sør på Santorini ikke er fulle midt i høysesongen i juli.

Tjener ikke penger når det er stille

Nestlederen i handelsforeningen på Santorini mener flere besøkende er godt nytt.

– Alt er mulig når det er planer og infrastruktur. Ønsker vi å tjene penger eller ikke? Vil vi ha arbeidsplasser og inntekter eller ikke? Vi kan ikke ha ro og stillhet og samtidig tjene penger, sier Alexandros Pelekanos.

Les også eldre sak:

Barcelona planlegger økt turistskatt for cruiseturister

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.