Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterer i et intervju med avisen VG økningen i gjengkriminalitet og ungdomskriminalitet i store deler av Europa, også i Norge.

Antall politianmeldelser mot barn og unge i alderen 10–17 år økte med 56 prosent fra 2022 til 2023. Antall saker om vold og mishandling begått av barn mellom 5–14 år har økt med 200 prosent siden 2015.

Tenåringene som knivstakk to homofile menn har stått bak rans- og voldsbølge siden april

Ap’s Tonje Brenna og Hadia Tajik hevder at de skal knuse gjengene

«Dette er helt uakseptabelt. Slik skal vi ikke ha det her til lands. Folk skal være trygge i Norge», sier Støre til VG.

Oslos byrådsleder er bekymret for barneran, vil ha flere deltidsjobber for ungdom

I forbindelse med ungdomskriminaliteten den siste tida, har både Høyres leder Erna Solberg og Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug tatt til orde for mer politi i gatene.

«Vi skal både være tøffe mot kriminaliteten, og tøffe mot årsakene til kriminaliteten. Derfor har regjeringen økt bevilgningene til politiet senest med 1,6 milliarder kroner i årets reviderte budsjett. Det vil gi flere politifolk på jobb», uttaler statsministeren. «Norge har mindre kriminalitet enn andre land, men vi må ta kraftfulle grep for å stoppe en urovekkende utvikling».

Forebyggende arbeid er også en sterk prioritering, ifølge ham, spesielt i utsatte områder.

«Vi må bremse og stoppe rekrutteringen. Det handler for eksempel om at vi bygger en skole der alle elever kan lykkes, at vi sørger for at flere unge kommer inn i arbeid, i stedet for å bli rekruttert til kriminelle gjenger», sier statsministeren til VG. «Hvor du tjener dine første kroner, på jobb eller på narkotikasalg, har noe å si. Kampen mot sosiale forskjeller i samfunnet, er det samme som kampen mot kriminalitet og voldsbruk».

Støre om barneran: «Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn»

I et intervju med Nettavisen tidligere i sommer trakk Jonas Gahr Støre fram at det er viktig å gå etter årsakene til at barn og ungdommer blir kriminelle. Han nevnte skole, sosialarbeid, fritidsaktiviteter, bedre råd til familier og språkopplæring. «Dårlig integrering og dårlige oppvekstvilkår spiller inn», hevdet statsministeren da.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.