Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) frykter at offentligheten er blitt mer polarisert bare to år etter Ytringsfrihetskommisjonens rapport.

– Vi vil nå kvittere ut arbeidet Ytringsfrihetskommisjonen la fram. Vi må sørge for at alle får lov til å være en del av den offentlige samtalen, uavhengig av hva man mener, sier Jaffery til Klassekampen.

Når Arendalsuka går av stabelen neste uke, lanserer kulturministeren arbeidet med en nasjonal strategi for en «åpen og opplyst offentlig samtale».

Jaffery sier hun vil legge til rette for et velfungerende ytringsrom, en god ytringskultur og det hun kaller ytringsberedskap.

– De konforme og vanlige synspunktene er ofte velkomne i debatter. Når du får meninger som er på ytterpunktene, kan de oppleves vanskelige for oss som liker å være et sted på midten. Det er problematisk, mener kulturministeren, som sier at i verste fall forsvinner de ytterliggående stemmene fra debatten og går andre steder, som til «det mørke nettet».

Ytringsfrihetskommisjonen rapport konkluderte med at det ikke er grunnlag for å fastslå at Norge blir mer polarisert, men Jaffery er tvilende.

– Nei, jeg er ikke uenig i det, men jeg vet ikke om det stemmer lenger. Siden rapporten kom, har vi for eksempel fått konflikten i Gaza og krigen i Ukraina. Vi ser at ordskiftet til tider er hardt, avslutter hun.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.