Palestinakomiteen mener UNRWA-granskningen renvasker organisasjonen fra ansvar for terrorangrepet 7. oktober. Det får Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til å steile.
– Det er et korrupt konkursbo som driver ren og skjær terrorvirksomhet, sier han til Document.
Mandag kom granskningen fra FNs eget tilsynsorgan. 19 ansatte hadde blitt gransket, og ni av dem ble sparket fra jobben, for at de kan ha spilt en rolle i terrorangrepet den 7. oktober 2023. Angrepet var ledet av Hamas, og nær 1200 israelere mistet livet.
I etterkant har Israel hevdet at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) har tatt del i angrepet ved å ha flere hundre terrorister på lønningslister, og at flere titalls ansatte deltok i angrepet. Norge er blant de største giverlandene til UNRWA, og ga 45 millioner dollar (USD) i fjor.
– UNRWA har ikke ansvar
Organisasjonen har 13.000 ansatte på Gazastripen, og har fått betydelig svekket troverdighet på den israelske siden etter involveringen i terrorangrepet.
Document tok kontakt med Palestinakomiteens leder Line Khateeb for å høre hennes reaksjon på pressekonferansen.
– Det har vært en grundig gransking som viser at UNRWA ikke har noe ansvar. At ni personer har handlet på egen hånd er ikke organisasjonen sitt ansvar. Hvis ni ansatte i Oslo kommune er involvert i en kriminell handling vil ikke hele kommunen bli holdt ansvarlig, men dem det gjelder blir straffet, sier Khateeb til Document.
Hun mener Israel har brukt saken som en brekkstang for å gjøre situasjonen vanskeligere for befolkningen på Gaza.
– Israelske myndigheter har holdt tilbake bevis også til FN, og bruker dette som argument for å fortsette å nekte livsnødvendig hjelp inn til sivile i Gaza hvor det nå er hungersnød og en polio epidemi, sier hun.
Men uttalelsene fra Palestinakomiteen får redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen til å reagere.
– Hvis ni personer i Oslo kommune hadde vært involvert i Anders Behring Breiviks angrep, hadde det blitt en stor debatt i Norge om hva i alle dager som foregår i Oslo kommune, sier Selbekk til Document.
Han reagerer på den manglende forståelsen av hvor stort dette traumet er i Israel. Ettersom det døde nær 1200 israelere i et land med en befolkning på 9,6 millioner.
– Vi snakker ikke om underslag. Vi snakker om terror. Ni ansatte i et FN-organ har deltatt i det verste terrorangrepet siden 11. september 2001. Det er vanskelig for oss i Norge å forstå hvor stort dette er. Det at FN har vært delaktig i dette er en stor sak, og ikke noe som må hverken dysses ned, unnskyldes eller feies under teppet, sier han.
– Ingen får mer i bistand
– Hva mener du politikerne bør gjøre med UNRWA?
– UNRWA har vist gjennom flere årtier at de ikke klarer å håndtere dette. Det er knapt noe område i verden som får mer bistand per kvadratmeter, men likevel har man ikke klart å få bukt med korrupsjonen, bygge opp infrastrukturen eller stoppe organisasjonen fra å drive med ren og skjær terrorvirksomhet. Det er et konkursbo, sier han.
Selbekk mener Norge bør gjøre det motsatte av det Utenriksdepartementet har bestemt seg for – nemlig å pumpe inn mer penger i FN-organet. Istedet bør det gjøres et grundig oppgjør, om de skal noen gang få noen troverdighet tilbake fra israelsk side.
– Er det en ukultur i FN som retter seg for mye mot Israel, mener du?
– Ja. Vi må huske at FN hadde et vedtak frem til 1994 om at sionisme var rasisme. Altså, ideologien om at jødene skulle ha rett på et hjemland i likhet med alle andre folk, mente FN var rasisme. Vi ser den enorme slagsiden mot Israel. Det er klart at palestinerne lider, men det er også mange andre som lider i verden. Men man hører lite om alle diktaturene rundt i verden som herjer med egen befolkning.
Selbekk mener at krigen som begynte 7. oktober i fjor har midlertidig satt prosesser på pause, men at mange arabiske stater har moderert forholdet til Israel, og på sikt har de innsett at Israel er kommet for å bli.
– Jeg tror mange lurer på hvorfor det ikke er noen av de arabiske statene som gjør noe for de palestinske områdene?
– Mange ønsker at dette skal fortsette å være et problem. Hvis man løser konfliktene rundt de palestinske områdene har man mindre skyts mot Israel. Vi snakker om noen av verdens rikeste land. Samtidig har det vært en tydelig endring de siste årene, spesielt gjennom at Iran har blitt den store trusselen i regionen. Jeg vil påstå at hadde det ikke vært for denne krigen ville det vært en fredsavtale mellom Saudi-Arabia og Israel innen nå.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.
Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.