19 israelere er såret etter et droneangrep mot Nahariya i nord. IDF sier at en feilslått Iron Dome-sensor ikke klarte å forhindre angrepet., mens terrorgruppen hevder at angrepet var rettet mot en militærbase.

Samtidig øker spenningen, og Iran forventes å reagere på drapet av Hamas-leder i Teheran. Biden-regimet og andre såkalte allierte bidrar ikke akkurat til avskrekking, siden de ber Israel om å ikke reagere for hardt mot et eventuelt angrap fra Iran, ifølge Times of Israel.

«Ikke overdriv», sa de ikke navngitte tjenestemennene til Jerusalem, ifølge Kan news. «Tenk dere nøye om før dere angriper tilbake. Målet er til syvende og sist ikke å føre til en full krig.»

Er det ingen i Det hvite hus som kjenner begrepet Si vis pacem, para bellum? Hvis man vil oppnå fred, så må man forberede seg på krig. Allerede Platon kjente til dette prinsippet, for snart 2500 år siden.

Iran sa mandag at Israel må «straffes» for drapet på Hamas’ terrorgruppeleder Ismail Haniyeh i Teheran, og har lovet å ta affære. Dette vekker bekymring for at Irans reaksjon kan føre det urolige Midtøsten nærmere en full krig.

Samtidig lover Irans proxy-terrorister Hizbollah å hevne drapet på terrorlederen Fuad Shukr.

Noen vil trolig mene at en krig mot Iran er uunngåelig, og USA bør huske at Israel kun er den lille Satan. USA er den største fienden, og kalles den store Satan av Irans ledere.

Wall Street Journal skriver at Iran de siste dagene har flyttet rakettutskytningsramper og gjennomført militærøvelser, noe som kan tyde på at landet forbereder seg på å gjennomføre et angrep i løpet av de kommende dagene.

President Joe Biden og visepresident Kamala Harris ble mandag informert av sine nasjonale sikkerhetsteam om at det fortsatt var uklart når Iran og Hizbollah sannsynligvis ville iverksette sine angrep. Men alle forventer at det kun er et spørsmål om tid.

USA har sendt jagerfly og  USS Theodore Roosevelt og medfølgende krigsskip, Wasp Amphibious Ready Group, en amfibiestyrke med tre skip med mer enn 4000 marinesoldater og sjøfolk. Spørsmålet er bare om de er villige til å bruke den militære kraften.

USA har sendt 12 krigsskip til Midtøsten

Israel må forsvare seg på flere fronter, men vestlig svik er kanskje det som plager dem mest. Derfor er vår utenriksminister blitt erklært som persona non grata i Israel, som befinner seg i en eksistensiell krise. USA har i mange tiår vært Israels viktigste allierte. Nå ser det ut til å sprekke.

Irans utenriksminister Nasser Kanaani gir Israel all skyld.

– Iran ønsker å skape stabilitet i regionen, men dette kan bare skje ved å straffe aggressoren og avskrekke det sionistiske regimets eventyrlyst.

Jordans utenriksminister Ayman Safadi forsøker å megle, og besøkte nylig Teheran. Jordan er en nær alliert i Vesten og bidro til å avskjære iranske våpen som ble avfyrt mot Israel i april, ifølge WaPo.

Men USAs utenriksminister Anthony Blinken fortsetter å mase om en våpenhvile.

– Vi driver et intenst diplomati, stort sett døgnet rundt, med et veldig enkelt budskap – alle parter må avstå fra eskalering.

– Det er også avgjørende at vi bryter denne syklusen ved å få til en våpenhvile i Gaza.

Nevnte han gislene? Det nevnes ikke i avisen. Våpenhvile har aldri tidligere forhindret palestinere fra å angripe sivile i Israel. Hva er egentlig annerledes nå, etter 7. oktober?

Russlands president Vladimir Putin har bedt Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei om en behersket reaksjon på Israels mistenkte drap på Hamas-lederen, og fraråder angrep på sivile israelere.

Om Putin bryr seg om sivile i Ukraina er nok et helt annet spørsmål.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.