FBI og det amerikanske cyberforsvarsbyrået CISA snakker nå om forventede cyberangrep under presidentvalget, som kan gjøre det umulig å bakgrunnssjekke velgere, men som likevel «ikke vil gå ut over valgsikkerheten».
Dette kommer frem i en kunngjøring til velgerne med formål om å «øke bevisstheten om at DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) mot infrastruktur som brukes under valget, eller tilstøtende teknisk infrastruktur».
– DDoS-angrep kan hindre offentlig tilgang til valginformasjon, men vil ikke påvirke sikkerheten eller valgets integritet, skriver FBI og CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) i kunngjøringen.
DDoS-angrep utføres ved at nettsider eller nettbasert programvare mottar så store mengder trafikk at de midlertidig slutter å fungere.
– [Angrepene] kan forstyrre enkelte valgrelaterte funksjoner, som søkeverktøy for å finne velgerinformasjon, eller uoffisiell resultatrapportering i løpet av valgnatten, skriver CISA i en PDF som kan lastes ned herfra.
– Mindre forstyrrelser
Seniorrådgiver Cait Conley er merkelig sikker på at rettferdige valg kan gjennomføres, til tross for hackerangrep:
– DDoS-angrep er et eksempel på en taktikk som vi har sett brukt mot den tekniske infrastrukturen ved tidligere valg, og som vi sannsynligvis vil se igjen i fremtiden, men dette vil IKKE påvirke sikkerheten eller integriteten til selve valget. Det kan bidra til noen mindre forstyrrelser, eller hindre offentligheten i å motta informasjon i tide.
Under presidentvalget i Venezuela for en uke siden ble, som Document kunne melde, et påstått cyberangrep brukt som forklaring på hvorfor publiseringen av detaljerte valgresultater var forsinket fra regimets side.
– Angrepet var rettet mot Det nasjonale valgrådets overføringssystemer. Demonene ville ikke at stemmeresultatet skulle kunngjøres i dag, tordnet diktator Nicolás Maduro i en TV-sending sent på valgnatten.
Statsadvokat Tarek Saab hevdet dagen etter at angrepet kom fra Nord-Makedonia og ble utført på oppdrag fra opposisjonen, for å «manipulere dataene som ble overført til Det nasjonale valgrådet». Underforstått at opposisjonen forsøkte å manipulere resultatene som ble sendt inn fra valglokalene.
Dette står i sterk kontrast til hva CISA skriver om forholdene i USA, der «underliggende data og interne systemer vil forbli uberørt og at alle velgere med rett til å stemme fortsatt vil kunne avgi stemmer».
Nøytralisering av påvirkningsoperasjoner
Nå har det gått en uke siden valget i Venezuela, og regimet har fortsatt ikke publisert valgresultatene. Samtidig hevder valgobservatører at valget ikke var fritt og en rekke land har utropt opposisjonskandidat Edmundo González som den faktiske valgvinneren.
Mens det i 2020 var Donald Trump som fikk skylden for alle spekulasjonene om valgfusk, blir de nordamerikanske velgernes oppmerksomhet, i likhet med de venezuelanske, nå ledet mot hackere i utlandet.
Disse utenlandske hackerne har angivelig som mål å så tvil om valget og valgresultatet:
– Det er viktig å snakke om disse potensielle problemene nå, fordi ondsinnede aktører, som våre utenlandske motstandere, eller nettkriminelle, kan bruke DDoS-angrep til å så tvil om valgsystemene eller -prosessene. Et informert publikum er nøkkelen til å nøytralisere effekten av utenlandske påvirkningsoperasjoner og desinformasjon, og det er grunnen til at vi har sendt ut denne veiledningen, skriver CISA.
Universalverktøy for valgfusk
Cyberangrep er som vi ser et universalverktøy som kan brukes av et sittende regime for å «forklare» sin egen valgmanipulasjon, eller som forklaring på hvorfor valgresultatet ikke gikk i regimets favør.
Det kan også brukes som skremsel til å ikke stille spørsmål ved valget, samt til å så frø i hodene på folk om at de skal forholde seg rolige hvis det oppstår forsinkelser og andre anomalier under stemmeopptellingen.
Vil stoppe spekulasjoner
Under emneknaggen #protect2024 legger nå CISA ut artikler og annet materiale med med uttalt målsetning om å stoppe spekulasjoner om valgfusk.
En egen side er laget for å forklare velgerne forskjellen på rykter og «sikker informasjon» om valget, stemmemaskinene og den tekniske infrastrukturen for øvrig.
Planen er ifølge CISA å «bygge motstandskraft mot utenlandske påvirkningsoperasjoner og desinformasjonsnarrativer om teknisk infrastruktur som brukes til valget».
Eget opplæringsmateriell er også laget for valgmedarbeidere, slik at de skal gjenkjenne og være forberedt når cyberangrepene kommer.
Også andre føderale organer har iverksatt lignende initiativer. National Association of Secretaries of States, NASS, bruker også en emneknagg, i dette tilfellet #trustedInfo, til å lære opp publikum til å ikke stille spørsmål og ikke søke informasjon fra andre kilder enn «lokale og statlige offentlige valgmedarbeidere».
NASS slår et slag for at velgerne helst kun skal lytte til de 40 statssekretærene deres, som jobber med valggjennomføringen.
Organisasjonen har også opprettet et eget nettsted for anledningen, canivote.org.
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!