Yvette Cooper og to politifolk under et besøk ved Lewisham town centre i Sør-London den 8. juli 2024. Foto: Jeff Moore / PA via AP / NTB.

De store sosiale mediene må ta ansvar for å ha fyrt opp under opptøyene i Storbritannia etter drapene på tre små jenter i Southport, mener den britiske innenriks­minister Yvette Cooper.

Statsråden anklager teknologiselskapene for å ha spredt feilinformasjon etter Southport-drapene og satt en «rakettmotor» på det voldelige opprøret etterpå, melder The Telegraph.

Cooper antyder at hun vil forsøke å ta igjen noe av kontrollen over det folk blir fortalt:

I et intervju med BBC Radio 5 Live sa Cooper «Det som er kriminelt utenfor nettet, er også kriminelt på nettet, så noe av det vi har sett på nettet er også ulovlig, og vi forventer at politiet forfølger kriminalitet på nettet i tillegg til kriminalitet utenfor nettet.

«Men de sosiale medieselskapene må også ta et visst ansvar for dette. Sosiale medier har satt rakettmotorer ikke bare på feilinformasjonen, men også på oppmuntringen til vold.

«Det er en total skam, og vi kan ikke fortsette på denne måten. Så vi kommer også til å forfølge dette overfor selskapene som driver med sosiale medier.»

Sosiale medier spilte en pådriverrolle under opprørene i den såkalte arabiske våren fra 2010 til 2012. Myndighetene i Egypt blokkerte Facebook og Twitter, og forsøkte også å stenge ned tilgangen til internett, uten at det dempet protestene, som banet veien for maktskifte i landet noe senere.

Det amerikanske utenriksdepartementet samarbeidet med Big Tech for å holde de sosiale mediene åpne under den arabiske våren, har Foundation for Freedom Onlines leder Mike Benz sagt i et intervju med Tucker Carlson.

EU-kommisjonen har gjentatte ganger signalisert motvilje overfor X etter at Elon Musk overtok og gjeninnførte den store friheten som hadde gått tapt da selskapet som før het Twitter, i flere år hadde latt seg sensurere av amerikanske myndigheter.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.