I OL-studio på NRK lørdag gikk kommentator Aleksander Schau knallhardt ut mot kritikerne som har hevdet at Imane Khelif ikke burde få lov til å konkurrere i kvinneklassen i boksing.

«Det er skammelig. Det er stygt, det er ekkelt, og det får ut alt det verste i menneskeheten. Hvert eneste transfobe, kvinnehatende, også homofobe og rasistiske mennesker siver ut av barken og viser hva slags avskjær de er. Hun er helt uskyldig. Helt uskyldig», sa sportskommentatoren.

Schau pekte på at mistanken som er rettet mot Khelif kommer fra det internasjonale bokseforbundet IBA, et forbund han kaller «gjennomkorrupt».

– Og de som henger seg på og omtaler henne som mann og sånne ting – det er alt det verste med sosiale medier og 2024. Hun er født kvinne, er kvinne og kommer til å være det hele livet. Folk må ta seg sammen og rett og slett holde kjeft, tordnet Schau i TV-studioet og avsluttet tiraden med denne erklæringen:

– Og herrefred som jeg heier på henne i dette mesterskapet.

«Jeg er en kvinne», ropte Khelif etter kampen lørdag, en hilsen til dem som mener det motsatte, blant dem forfatteren J.K. Rowling, Elon Musk, Donald Trump, J.D. Vance og her i Norge blant andre Jenny Klinge og Vebjørn Selbekk. Sistnevnte kalte det «fullstendig crazy at biologiske menn skal få slå løs på kvinner under OL i Paris».

Den algeriske bokseren Imane Khelif går i ringen til sin neste kamp tirsdag kveld. Foto: Vadim Ghirda AP / NTB

Algerian boxer Imane Khelif poses for a photo after an interview with SNTV at the 2024 Summer Olympics, Sunday, Aug. 4, 2024, in Paris, France. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Det internasjonale bokseforbundet (IBA) diskvalifiserte i fjor både Imane Khelif og Lin-Yu-ting (Taiwan) mens IBA-verdensmesterskapet pågikk i India. Dette fordi begge hadde mannlige XY-kromosomer på grunn av at de er født med DSD.

DSD (Disorders of sex development) eller «Variasjon i kroppslig kjønnsutvikling» er en samlebetegnelse for flere forskjellige diagnoser der sammensetningen av indre og ytre kjønnsorganer, hormoner og/eller kromosomer har større variasjon enn det vi tradisjonelt forbinder med mannskropper og kvinnekropper.

Den algeriske idrettsutøveren snakket søndag kveld om sine turbulente OL-opplevelser i et intervju med SNTV, en samarbeidspartner av The Associated Press.

– Jeg sender et budskap til alle mennesker i verden om å opprettholde de olympiske prinsippene og det olympiske charteret, om å avstå fra å mobbe alle idrettsutøvere, fordi dette har konsekvenser, massive konsekvenser, sa Khelif på arabisk.

Khelif ville ikke svare på spørsmål om resultatet av sin kjønnstest, og sa at hun ikke ønsket å snakke om det.

Men IOC-president Thomas Bach bryr seg ikke om det faktum at både Imane Khelif og Lin-Yu-ting strøk på kjønnstesten.

– Vi snakker om to boksere som er født som kvinner, som er oppvokst som kvinner, som har pass som kvinner og har konkurrert i mange år som kvinner, sa han på en pressekonferanse lørdag formiddag.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.