En videre svekkelse av kronen kan tvinge Norges Bank til å sette opp renten, ifølge sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Holvik mener produktivitetsvekst og behov for strukturelle reformer bør være hovedtema på Norges Banks kommende rentemøte 15. august.

– Når kapital flykter ut av landet og ikke stimuleres til produktive investeringer i Norge, og når tilliten til norsk politikk er svekket, blir kronen ekstra sårbar i tider med finansuro, slik vi så i mars 2020. Fortsetter børsuroen kan kronen svekkes mye, og Norges Bank må på banen raskere og vi utelukker ikke at de vil heve renten, sier Holvik i en pressemelding.

Sjeføkonomen påpeker at lave renter og høye skatter over tid fører til høy gjeld, lav sparing og feilinvestering, og at dette over tid svekker produktivitetsveksten.

– Å flytte mer av økonomien til offentlig sektor, eller at det offentlige griper stadig mer inn i privat sektor med reguleringer, skatter, subsidier og overføringer mellom grupper, bidrar til å svekke produktiviteten, sier Holvik.

I slutten av juni sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache at det ikke ligger an til å bli rentekutt i år, og forespeilet at styringsrenta ville bli liggende på 4,5 prosent ut året. Samtidig åpnet hun for at det kunne bli et behov for å sette renta opp, blant annet hvis kronen svekker seg.

Les også eldre sak:

«Krisesvak» norsk krone bør føre til krisetenkning, mener økonom

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.