Oslo Børs rammes også av det internasjonale børskrakket, og falt hele 3,34 prosent til 1361,6 poeng etter ukens første handelsdag.

Den norske krona faller ytterligere, noe som umiddelbart gjør hver eneste som bor og jobber i Norge litt fattigere. Dette fører til økt risiko for renteøkning, som kun vil forverre situasjonen.

Som Document skrev om tidligere i kveld er børser verden over rammet av noe som minner om et krakk. Det hele startet i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har opplevd historiens nest største nedgang på en dag, kun slått av krakket i 1987. Også børsene i Sør-Korea og Taiwan stupte.

Også i USA har kursene falt etter fredagens skuffende tall om arbeidsledigheten.

Kraftig børsras i Japan forsterker global uro, norske kroner faller ytterligere

Uro og frykt for storkrig i Midtøsten forverrer situasjonen. Samtidig mister en stadig fattigere befolkning kjøpekraft, noe som rammer bedriftene.

Dette rammer både Kina og USA, skriver Wall Street Journal. Burgere, Botox og Birkins: Forbrukernes manglende kjøpsvilje rammer Kina og USA.

Fra McDonald’s til Mercedes-Benz sier ledere at mange forbrukere i Kina og USA holder igjen på forbruket.

Det er mange årsaker til den manglende kjøpsviljen, men det bør være åpenbart at det ikke nødvendigvis handler om vilje, men om evne.

Kinesiske forbrukere presses av et ødelagt boligmarked, press på lønningene og trusselen om en kommende økonomisk storm.

Amerikanske husholdninger, særlig de med lavere inntekter, føler seg presset etter en periode med høy inflasjon. Nedstengningene under pandemien var en katastrofe for verdensøkonomien, og ble fulgt opp av et klimahysteri som trolig vil ha negativ effekt i mange tiår.

Vesten opplever en slags selvmordsøkonomi, hvor arbeiderklassen rammes hardt av klimatiltak og masseinnvandring. Hvem gidder å bruke penger på botox hvis man ikke har råd til strømregningen, eller mat til ungene? Vel, de som bruker penger på botox har kanskje ikke barn, men selv de barnløse må ha mat, varme og en seng å sove i.

Det er absolutt ikke sikkert at dette er starten på et stort krakk, og alle som selger aksjefond kommer med de vanlige rådene: Sitt stille i båten.

Det man bør huske på, er at dette er mennesker som lever av antall kunder som kjøper fond, ikke av hvor mye kundene tjener.

USA med sin Bidenomics er en trussel for mange, særlig norsk økonomi, som tross alt overlever på petro-dollar, siden fastlandet er et rent konkursbo.

Hvis forbrukerne i USA svikter, vil det bety en dobbel smell for multinasjonale selskaper, som i flere kvartaler har vært konfrontert med svak etterspørsel i Kina. I forbindelse med fremleggelsen av resultatene for andre kvartal har en rekke selskaper advart om sviktende salg og senket sine inntjeningsprognoser med henvisning til problemene i begge land.

Eurosonen, med sin krigshissing og selvskading via masseinnvandring og sin «grønne giv», er hardest rammet.

– Det er ingen steder å hjemme seg, investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til Nettavisen.

Det er en stigende frykt for resesjon i USA og i verden. Flere land i Europa har allerede opplevd dette.

Selv om inflasjonen er på vei ned, er det mange forbrukere som merker den kumulative effekten av flere år med stigende priser på viktige varer som dagligvarer, energi og bolig. Derfor hjelper det ikke at inflasjonen går litt ned, siden kjøpekraften allerede er forsvunnet.

Dette ser man blant annet ved de stadig økende konkursene her i Norge, og det samme skjer i Sverige. Det høye skattetrykket fører til at milliardærer flytter ut av landet, og i Tyskland velger gigantiske industribedrifter som BASF å flytte produksjonen til andre land.

Som sagt: Det er ikke sikkert at dette er starten på en total kollaps av verdensøkonomien. Men hvis det ikke skjer drastiske endringer i hva slags avgjørelser våre politiske ledere tar angående økonomiske politikk, så er dette kun et spørsmål om tid.

Når sist opplevde vi at våre politikere tok hensyn til selvinnlysende advarsler? Dessuten: Hvis politikerne griper inn, så vil de trolig bare forverre situasjonen, slik historien viser oss.

Les også:

Green New Deal er basert på en løgn om at New Deal var en suksess

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.