USAs utenriksminister Antony Blinken sier det er «overveldende bevis» for at Edmundo González Urrutia slo sittende president Nicolás Maduro i valget sist helg. 

Valgmyndighetene diskreditert 

USA har anerkjent González som vinner av valget og dermed diskreditert de regjeringskontrollerte valgmyndighetene som har erklært Nicolás Maduro som vinner. 

– Gitt de overveldende bevisene er det klart for USA og for det venezuelanske folk, at Edmundo González Urrutia fikk flest stemmer i det venezuelanske presidentvalg 28. juli, sa USAs utenriksminister Antony Blinken torsdag kveld.

Bevisene ligger i stemmedataene 

Landets valgråd erklærte Maduro som vinner av søndagens valg, men presidentens hovedutfordrer, González og opposisjonsleder María Corina Machado, sier de har fått mer enn to tredjedeler av stemmene de elektroniske stemmemaskinene skrev ut efterat valglokalene stengte, og at offentliggjøring av stemmedataene vil bevise at Maduro tapte. 

Maskerte angripere

Machado fikk natt til fredag opposisjonens hovedkvarter ransaket av et halvt dusin maskerte angripere som brøt opp dører og tok med seg dokumenter og utstyr. Maduro har truet med å arrestere opposisjonslederen, som er gått i dekning.

Efterat Maduro ble erklært som valgets vinner tok tusenvis til gatene. Ifølge myndighetene er hundrevis av demonstranter blitt arrestert. 

Døde og arresterte

Den venezuelanske menneskerettighetsorganisasjonen Foro Penal oppgir pr. 3. august at 891 er arrestert og at 89 av dem er tenåringer. Pr. 1. august meldte de om 11 drepte.

Maduro har uttalt seg om arrestasjonene:

– Vi har arrestert 1200 personer og vi leter efter 1000 til. Vi kommer til å ta dem alle (…) én efter én og det vil ikke bli noen tilgivelse.

Venezuela har verdens største påviste oljereserver og hadde en gang Latin-Amerikas mest avanserte økonomi, men har vært i fritt fall siden Maduro tok over i 2013. Med ham fulgte hyperinflasjon, sosial uro og den største utvandringen i Latin-Amerikas nyere historie.

Venezuela: Først da 109 prosent av stemmene var talt opp, sto Maduro som valgets vinner

Kjøp Totalitarismens psykologi! Kjøp eboken her!

 

Er du lei av media som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.