Iran planlegger et hevnangrep på Israel i løpet av den jødiske høytiden Tisha B’Av. Informasjonen skal komme fra en rapport fra vestlige etterretningskilder, ifølge Jerusalem Post. Det planlagte angrepet, som skal være en gjengjeldelse for onsdagens likvidering av Hamas-leder Ismail Haniyeh i Teheran, skal angivelig utføres i samarbeid med den Libanon-baserte terrororganisasjonen Hizbollah.

«Svenskene» som nektet å forlate Libanon sitter nå fast der

Rapportene om et kommende hevnangrep sies å komme fra tre ulike kilder. Irans øverste leder Ali Khameini gjorde det klart at Iran ville hevne Haniyehs død da han skrev på X kort tid etter Hamas-lederens død:

«Etter denne bitre, tragiske hendelsen som har funnet sted innenfor Den islamske republikkens grenser, er det vår plikt å ta hevn».

Angrep mot Israel på et følsomt tidspunkt

Tisha B’Av er dagen da jødene minnes og sørger over ødeleggelsen av det første og det andre tempelet i Jerusalem. Dagen for å minnes, faste, fornekte seg selv og sørge begynner 12. august og slutter 24 timer seinere.

Valget av dag for angrepene skal derfor ha vært gjort for å ramme den jødiske befolkningen i Israel på et spesielt følsomt tidspunkt. Dette er et mønster som gjentar seg: Terrorangrepet den 7. oktober skjedde under Simchat Torah og sabbaten, og i 1973 startet Egypt og Syria sin krig mot Israel på den jødiske helligdagen jom kippur.

Ved å angripe på Tisha B’Av håper Iran og Hizbollah å ramme Israel når landets forsvar sannsynligvis er noe svekket på grunn av høytida. Samtidig sies det å være en symbolsk grunn til å angripe på denne datoen, ettersom man håper å gjenopplive historiske traumer og gjenskape bilder av ødeleggelse og nederlag i israelernes bevissthet.

Etterretningsrapporten hevder også at angrep på denne dagen har som mål å gjenopprette moralen til terrorgrupper som angriper Israel, inspirere dem til å iverksette fremtidige angrep og demonstrere at Iran vil fortsette å støtte terrorledere i regionen.

Irans forrige angrep

Iran gjennomførte et angrep mot Israel i april 2024, men klarte bare å oppnå en håndfull fulltreffere som gjorde begrenset skade, til tross for at de angivelig avfyrte 170 eksplosive droner, 30 kryssermissiler og 120 ballistiske missiler.

Ifølge IDFs talsmann, kontreadmiral Daniel Hagari, ble 99 % av prosjektilene som ble avfyrt, skutt ned av Israel og dets allierte.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.