Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skryter av innføringen av lakseskatten, og mener den halverer barnehageprisene.

– Vi gikk til valg med å gjøre det enda mer attraktivt å bosette seg i Distrikts-Norge, eller i hele Norge. Og nå halverer vi barnehageprisen i 189 distriktskommuner. Det hjelper barnefamilier her og nå, sier han til Nationen.

Slagsvold Vedum mener finansieringen kommer fra lakseskatten som han selv fikk innført.

Stortingsrepresentant for Innlandet Høyre, Kari-Anne Jønnes, reagerer på utsagnet.

– Det står ikke i budsjettene hvilke penger som brukes til hva. Dette er bare en unnskyldning Vedum har. Han ønsker å pynte på egne grep som får store konsekvenser for en stor og viktig næring langs kysten, sier hun.

Vedum mener lavere barnehagepriser er et direkte resultat av innføringen av lakseskatten tidligere i år.

– Nå ser alle småbarnsforeldre hva det førte til, sier han stolt.

Jønnes (H), som er medlem av utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget, mener imidlertid det ikke er noen direkte sammenheng mellom skatteinngang fra laksenæringen og billigere barnehageplass.

– Vi har ikke øremerking i norske budsjetter på den måten. Det er ren politisk prioritering, og vilje til å prioritere. Vedum må gjerne mene det, men vi ser ingen sammenheng mellom de to tingene, sier hun.

Jønnes og hennes partifeller mener at økt barnetrygd er til større hjelp for småbarnsfamiliene, og at redusert barnehagepris treffer for smalt.

– For Høyre er det helt essensielt å prioritere en støtte som treffer bredt. Da vet vi at barnetrygden treffer bredt og mange, avslutter hun.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.