Det er knapt mulig å koke opp en mer uærlig fortelling enn den NRK har servert morgen, middag og til kvelds, om hvorfor britene protesterer etter barnedrapene i Southport.

NRK Dagsrevyen hadde torsdag 1. august et innslag om opptøyene etter massakren i dansestudioet.

Nyhetsanker Valentina Baisotti begynner slik:

– I London har statsminister Keir Starmer innkalt landets politisjefer til møte om opptøyene som har spredd seg blant høyreekstreme.

Vi ser bilder av menn i shorts som går gjennom en gate, fra høyre mot venstre.

– Engelsk til jeg dør, sang demonstranter i London i går, åpner reporter Gry Blekastad Almås.

Taktfaste rop om «save our kids» – redd barna våre – kunne også høres, men var ikke spennende nok for NRK.

Det var heller ikke klippet av en situasjon med en liten, hissig politikvinne som utøver meningsløs politivold mot en ung mann.

NRK-redaksjonen har valgt ut den delen av klippet der han allerede ligger under 6–7 politifolk, inkludert den lille politivoldskvinnen, som er skjult for kamera.

I sekundene NRK klipper bort, fyrer hun løs mot mannen med knyttnever og knær, før hun legger seg over ham med full tyngde mens han ligger med ansiktet presset ned til asfalten og holdes fast av flere andre politifolk.

Hadde innvandrede minoriteter blitt utsatt for arrestasjoner av denne typen, ville opptøyene eskalert, noe politiet er klar over. Derfor rømmer de heller, eller har ordre om å holde seg helt unna slike situasjoner, gang på gang.

Opprørspolitiet kommer løpende, demonstrerende engelskmenn observert. (Foto: Urban Pictures UK/Stillbilde YouTube)

– Politiet mener at den islamofobe og ytterliggående English Defense League står bak, sier Blekastad Almås videre.

Det er tre ting å kommentere:

1. EDL ble avviklet for rundt 10 år siden og finnes ikke mer. Den opplysningen stiller også venstresidens avis, The Guardian, seg bak. Organisasjonen var aktiv i rundt fire år, fra 2009 til 2013, da leder Tommy Robinson trakk seg ut. Å koble ham til et EDL, som ifølge NRK fortsatt eksisterer i 2024, viser at Blekastad Almås og NRK-redaksjonen ikke opererer i god tro.

NRK får ferdig spunnet regjeringspropaganda fra britiske medier – glemmer å gjøre egne, elementære undersøkelser. (Skjermbilde fra Google)

2. «Islamofob» er et meningsløst ord, hvis eneste funksjon er å stemple religionskritikere. Hvis ikke religionskritikk er respektabelt i NRKs forunderlige verden, er det på tide at publikum får en konkret begrunnelse. Skal det være forbudt å kritisere religion og ideologier? Påbudt å elske religion? Hvor islamofil, kristofil, hindufil eller judeofil må man være for å være stueren i Blekastad Almås’ øyne?

3. «Ytterliggående» hektes på EDL og Tommy Robinson, og ifølge nyhetsanker Baisotti er det i høyreekstrem retning. Nedenfor taler Tommy Robinson i Luton, da han var leder av EDL.

– Vi reintroduserer patriotisme, engelskhet, britiskhet, en antirasistisk britiskhet. Uansett hvilken farge huden din har, vil vi heller stå sammen med én svart patriot enn hundre rasistiske rasshøl! Det er der vi står.

Jubel fra publikum. Høres det høyreekstremt ut?

NRK-reporterens selvstendige ansvar for å formidle fakta og ikke propaganda, gjelder også for propaganda fra politi og myndigheter.

En enkel sjekk av politiets opplysning om EDL ville hjulpet til å forstå at politiet fører publikum bak lyset.

Dagsnytt 18 dagen før inneholdt også den samme røverhistorien. Ikke et ord ble nevnt om mannen med kniv og finlandshette som ble arrestert på vei til minnemarkeringen.

«Ytterliggående islamofober», ifølge NRKs Gry Blekastad Almås. (Foto: Urban Pictures UK/Stillbilde YouTube)

Blekastad Almås’ timing for svertingen av EDL er for øvrig usannsynlig dårlig.

Hvorfor?

For to dager siden ble hatpredikanten Anjem Choudary dømt til livsvarig fengsel for å ha ledet en internasjonal terrororganisasjon.

En av de første demonstrasjonene EDL sto bak, var mot den radikale islamistorganisasjonen Islam4UK, som ble forbudt av myndighetene i 2010, og lederen deres var – ja, du gjettet det – Anjem Choudary.

Choudary sto blant annet bak treningsleirer for fremtidige Al-Qaida-terrorister i England og rekruttering til den islamske staten (IS). Han var IS-medlem i form av at han erklærte lojalitet til IS-kalifatet.

EDL pekte på et alvorlig tema for det britiske samfunnet og var tidlig ute med en presis problembeskrivelse de fleste ignorerte.

Ytterliggående islamofob arresteres av opprørspoliti med hjelmer og kevlarhansker. Hilsen NRK. (Foto: Urban Pictures UK/Stillbilde YouTube)

Tilbake til studio.

Nå vises et klipp av Tommy Robinson, som sier at folk i England har god grunn til å være sinte etter drapene i Southport. Mer får han ikke sagt, før reporteren forteller at han var leder i EDL fra 2009 og noen år fremover.

Da Tommy Robinson publiserte dette videoklippet, skrev han på X:

– Jeg spurte meg selv: «Er jeg for sint»?

– Nei, det er jeg ikke, barn blir myrdet, døtrene våre blir myrdet. Ingen av oss føler oss trygge i vårt eget land, i våre egne byer.

I den tre minutter lange snutten ser vi Robinson spørre hvilke signaler politiet har sendt med den helt forskjellige håndteringen av opptøyer, med sint lokalbefolkning i Southport på den ene siden og vold og opptøyer fra innvandrergrupper på den andre, blant annet på grunn av en barnevernssak i Leeds.

Se: «Politet ble nødt til å flykte».

Hører du etter, advarer Robinson her mot en voldelig eskalering som følge av at politiet ikke opptrer likt overfor alle lovbrytere.

– Dere kommer til å bringe totalt anarki til dette landet, fordi dere i prinsippet sier at den som er mest høyrøstet, de som lager opptøyer, blir hørt.

– Dere setter landet vårt i fare. Dere setter hver enkelt av oss og familiene våre i fare ved å gi husly til menn dere ikke vet noe som helst om, over hele landet, og på toppen av alt er det vi som betaler for det!

– Med deres feige politiarbeid, full av doble standarder, har dere faktisk oppildnet til de scenene dere ser i kveld. Dere har gjort dette. Regjeringen deres har gjort dette, politiet har gjort dette. Den absolutte feigheten deres har gitt dette som resultat.

– Det er bedre måter å gjøre det på, ja, men disse menneskene ser ingen bedre måter. For vet dere hva, regjeringen har fortalt dem at «vi lytter bare til opptøyer og til vold», sier en meget engasjert Robinson i videoen.

Det er hold i analysen. Et stort materiale støtter det han sier, til dels samlet inn og presentert av Robinson selv.

Hvordan Dagsrevyen kan få dette til å handle om noe annet enn en høyst relevant uttalelse om de alvorlige spenningene i Storbritannia, er ufattelig. Robinson har ingenting med opptøyene å gjøre, og var ikke en gang i landet da det syke knivangrepet fant sted.

Blekastad Almås kan ikke ha sett Robinsons dokumentarer Silenced fra 2021, som ble vist offentlig forrige helg, og Lawfare, som ble sluppet 1. juni i år. Derfor skjønner hun heller ikke hvilke tillitsbrudd grooming-skandalene og two-tier policing representerer for britene og hva de totalitære implikasjonene er av at Storbritannias medier og rettsvesen beviselig brukes for å knekke kritikere økonomisk, fysisk, psykisk og sosialt.

Fraværende er NRKs engasjement for forfulgte journalister i andre land, i motsetning til hva som er normalt der i gården.

At Blekastad Almås ikke forstår noe som helst av islam eller Tommy Robinson, blir også pinlig tydelig i intervjuet hun gjorde med ham i 2012, og som vi får se et klipp fra.

Tommy: – Jeg gjør ingenting av dette på bakgrunn av hat, jeg gjør det av kjærlighet til kristendommen og til mine barns fremtid.

Gry: – Men du stempler alle muslimer som mulige terrorister?

Tommy: – Når gjorde jeg dét? Jeg vet at ikke alle muslimer er terrorister.

Gry: – Men du sier at religionen deres er …

Tommy: – Ideologien deres, ja, dén er fascistisk.

Gry: – Er ikke det rasistisk?

Tommy: – Hvordan??

Stort dårligere er det knapt mulig å gjøre det i et 12 sekunders intervju (og da tenker vi ikke på Robinson).

Man kan lure på hvordan Blekastad Almås ville forsvart denne ideen sin om at motstand mot religion er rasistisk på noe som helst vis.

– I det siste har han pisket opp stemningen med falske opplysninger om gjerningsmannen, fortsetter Blekastad Almås i innslaget, uten å utdype.

Når en reporter bruker «falsk» i stedet for de mer presise norske ordene «feil» eller «uriktig», smaker det mer av propaganda enn et ønske om å påpeke faktiske feil.

En Document-leser sendte melding til Blekastad Almås og konfronterte henne med løgnene fra England de siste dagene.

NRK-profilen svarte dette:

– Politiet sier EDL-sympatisører var med. Regjeringen iverksetter tiltak mot ytre høyre-grupperinger. TR har en stor tilhengerskare som han bevisst igler (sic) opp med falske koblinger mellom gjerningsmann og innvandrere. Det er ikke falske nyheter.

Nok en gang kommer besettelsen med ordet «falsk» til syne. Men at EDL-sympatisører var med, var ikke ordlyden hun brukte på Dagsrevyen. Der sa hun dette:

«Politiet mener den islamofobiske, ytterliggående English Defense League står bak.»

Hun tilkjennegir ingen tegn til selvkritikk.

Hvordan kan en kobling mellom innvandring og gjerningsmannen være «falsk» når barnemorderen er andre-generasjons innvandrer fra Afrika? Foreldrene kom fra et Rwanda i kaos etter folkemordet. Axel Muganwa Rudakubana er like britisk som en norsk gutt med norske foreldre i Kina er kinesisk.

Document har gått gjennom samtlige innlegg Tommy Robinson har lagt ut etter knivdrapene, for å finne ut om han bevisst egler opp tilhengerne med «falske opplysninger om gjerningsmannen», slik hun sier i TV-innslaget.

Vi finner ingen slike uriktige opplysninger.

Imidlertid finner vi flere videoer der Robinson fraråder bruk av vold.

NRK forteller ikke at denne mannen var på vei til minnemarkeringen for ofrene i Southport med en kniv og finlandshette. Opptøyene brøt løs noe senere.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.