Verdensmesteren i kvinneboksing, Claressa Shields, er rasende over avgjørelsen om å la to boksere som ikke bestod kjønnstester, konkurrere mot kvinner under sommerens OL i Paris.

De olympiske lederne har vakt harme ved å tillate Imane Khelif fra Algerie og Lin Yu-Ting fra Taiwan – som begge ble kastet ut av fjorårets verdensmesterskap etter å ha blitt ansett som biologiske menn – å delta i kvinneklassen i Paris.

Khelif, som også deltok i Tokyo-OL i 2020, ble diskvalifisert fra konkurransen etter å ha strøket på kjønnstesten før den planlagte gullkampen, mens Yu-Ting ble fratatt bronsen etter et lignende resultat.

Imane Khelif, til høyre, er ifølge kjønnstester en mann, og skulle ikke ha bokset mot kvinner. Foto: AP/Themba Hadebe/NTB

Til tross for dette skal de to bokserne bokse mot kvinnelige utøvere i de kommende dagene, etter at sjefene i Den internasjonale olympiske komité (IOC) insisterte på at de oppfylte alle de nødvendige kriteriene for å få delta.

Men Shields, som for tiden innehar profesjonelle verdensmestertitler for kvinner i tre forskjellige vektklasser, og av de fleste regnes som tidenes beste kvinnelige bokser, er den siste i en rekke av høyprofilerte atleter innen kvinneidrett som har gått ut mot avgjørelsen.

Den to ganger olympiske gullmedaljevinneren skrev på X:

«Så de har menn som kjemper mot kvinner i OL-boksing! Jeg ville ikke ha godtatt noe sånt! Det er så hjerteskjærende for alle de kvinnene som får drømmene sine ødelagt av en mann. Trist som faen!»

Shields ble først berømt innen kvinneboksing da hun tok to gullmedaljer i OL.

Først gikk hun til topps under lekene i London i 2012, før hun gjentok bragden fire år senere i Rio de Janeiro.

Hun er ikke den eneste kvinnelige bokseren som har uttrykt sin misnøye med transboksekontroversen i Paris Den tidligere australske verdensmesteren Ebanie Bridges har også gitt uttrykk for sin misbilligelse.

«Disse transseksuelle som konkurrerer i kvinneboksing I OL … transseksuelle født som menn, er faen meg kvalmende. Det er faen så ekkelt at den olympiske komiteen lar disse gutta/jentene som fortsatt ser ut som menn, konkurrere mot kvinner. Og disse biologiske mennene som ønsker å konkurrere i kvinneboksing må være sadister eller noe, for enhver mann vet hvor mye sterkere de er enn kvinner, og det er også derfor det er så ille at en mann slår en kvinne… den biologiske forskjellen ER VIRKELIG. Hva i helvete. Helt utrolig og sykt», skrev Bridges på X.

Det er flere kjente kvinnelige idrettsprofiler som har gått ut mot transer i kvinneidrett. Document har tidligere skrevet om den engelske dart spilleren Deta Hedman, som nekter å spille mot det hun kaller menn, og trekker sa da heller fra turneringen.

Den internasjonale olympiske komite har advart mot en «heksejakt» i forbindelse med beslutningen om å la Khelif og Yu-Ting konkurrere.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.