Innvandrere står for en stor andel av voldssakene blant unge i Sverige, ifølge en ny rapport fra Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brå rapporterer at seks av ti gjerningspersoner mellom 15 og 17 år som er mistenkt for vold mellom 2018 og 2022, enten er født i utlandet eller har to utenlandsfødte foreldre.

Denne gruppen utgjør imidlertid bare 20 prosent av befolkningen, noe som betyr at unge med utenlandsk bakgrunn er «sterkt overrepresentert blant dem som mistenkes for overgrep».

Mange svensker er resignerte over volden og vil flytte: «Løpet er kjørt»

Politiet bekymret: Vold utført av barn øker sterkt over hele Norge

Mens det i hovedsak er gutter som både begår og utsettes for vold, fremheves vold begått av jenter som et nytt problemområde. For eksempel ble andelen ran begått av jenter fordoblet mellom 2015 og 2019.

Ungdomsvolden gikk ned på 2010-tallet sammenlignet med 2000-tallet, men har økt igjen på 2020-tallet. Nivået er imidlertid fortsatt lavere enn for et par tiår siden. Det er indikasjoner på at antall personran øker, og at det brukes mer vold i disse ranene enn tidligere.

Brå-rapporten er en kortfattet analyse som tar sikte på å gi en «deskriptiv oversikt over voldslovbrudd blant unge basert på eksisterende datakilder». Brå har brukt spørreundersøkelser og kriminalstatistikk for å sammenstille tallene.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.